Ingen Rödspov idag heller

Dag efter dag kommer rapporter in om en Rödspov i strandkanten på Frövisjön, och jag spanar och spanar men ser inte röken av någon spov. En hel del annat skoj hittar jag förvisso när jag spanar, som skogssnäppor och en hel del änder. Inte mindre än 8 olika andarter har jag lyckats få in i kikaren när jag stått där och spanat. Kricka, Gräsand, Årta, Bläsand, Vigg. Knipa, Skedand och Bergand. Snatterand ska tydligen också finnas i sjön, men den har undvikit mig.
Smådopping
Doppingar förekommer inte i samma antal, men med dagens smådopping så har jag lyckats se 4 arter doppingar där i år. Inte illa av en som bara sett skäggdopping tidigare. Skäggdopping, Svarthakedopping, Gråhakedopping och nu Småhakedopping.
Gäss är det gott om kring sjön, Mest Grågäss och Kanadagäss, men idag såg jag också en Vitkindad gås bland kanadagässen.
Dagens stora gåta var ändå de två änder som kom simmande i strandkanten strax innan jag skulle gå hem. Den ena var väldigt karaktäristiskt tecknad. Nästan som en Brudand eller Strömand. Den andra var inte fult lika vacker, men jag fick en känsla av att det inte rörde sig om samma art, utan att detta var också en hane. Vit kindfläck likt en Kanadgås annars ganska lik en Skedand i teckningen. Det var ganska stora änder. Större än gräsänder. Förbryllingen blev inte mindre av att jag inte hittade någon av dem i mina fågelböcker.
Att det rör sig om förrymda parkfåglar är jag ganska säker på, men jag skulle gärna vilja veta vilka arter det rör sig om. Jag har metodiskt gått igenom hela andfamiljen på Wikipedia utan att hitta någon som passar in.
Ska också försöka få kontakt med någon annan som varit vid Frövisjön idag eller de senaste dagarna och höra om de sett dem.
Jag hade ingen möjlighet att fota dem, vilket givetvis hade underlättat identifieringen, men det var en man där och fotade. Dum som jag var gav jag inte honom min mailadress, hade varit intressant att få en bild av dem.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.