Jag behövde avkoppling idag efter jobbet och när jag vill koppla av drar jag ut i våtmarkerna med min kikare.
Frövisjön ligger närmast och jag trivs riktigt bra där ute så givetvis blev det också denna kväll en tur dit. Med tanke på hur mycket jag varit där under vår och sommar så kan man undra om det finns något mer att upptäcka vid sjön för mig.
Jo då, det fanns det. Gråhäger har jag aldrig tidigare observerat där vilket jag gjorde idag. 4 st minst. Idag var det också fler tranor där än vad det brukar vara. Grönbenor i oräkneliga mängder, minst 100 st och 10-20 Gluttsnäppor.
Gråhakedoppingen höll sig undan idag, men Svarthakedoppingen var desto mer villig att visa sig. Kärrhökens ungar har börjat visa sig, men jag missade dem, hörde dem däremot i vassen.
Mickel räv smög omkring i kanten av kohagen, men vågade sig inte ner mot stranden. Klokt val med tanke på alla skrattmåsar och Tofsvipor som med största sannolikhet hade gjort livet ganska surt för honom.
Vitögd dykand
När jag kände att det snart var dags att börja packa ihop fick jag syn på en and som satt och putsade sig. Brunt huvud mörk rygg, brun på sidan och vit buk. Näbben var grå och ganska stor med antydan till gult vid näbbroten på ena sidan. När jag bläddrade och läste i fågelboken tappade jag bort den, men återfann den efter ett tag dykandes och sedan försvann den igen för att bli återfunnen putsande sig igen. Denna gång syntes den vita buken ännu bättre.
Vigghona, alternativt Bergandshona var mina tankar, men jag tycker att näbben var för stor för att vara en vigg och bergandshonan har större vit fält vid näbbroten. För övrigt tycker jag att den var mer rödbrun än vad dessa arter är. Kan det ha varit en Vitögd dykand jag såg? och vad i hela friden gjorde den i såfall i Frövisjön.
Jag är inte tillräckligt säker för att lämna in en rapport utan fegar som vanligt och håller utkik på artportalen. Den lär vara kvar i morgon och med lite tur är det någon där och hittar den då. Kommer inga rapporter in så  säger vi att det var en Vigghona.


Publicerat

i

av

2 svar till ”Vitögd dykand?”

 1. Profilbild för Jocke Karlson
  Jocke Karlson

  Man lämnar väl inte lokalen om man tror sig hittat en vitögd heller!! Skärpning i leden…Nåja…Många arter ligger ju i eklipsdräkter nu och det dyker upp 1k överallts så det gör ju saken lite knepigare.  Men det låter klart intressant och inte helt omöjligt.
  /jocke, VOF

  1. Profilbild för Johan Karlsson

   Jag får väl skärpa mig och skyller på orutin. Var nog inte medveten om att Vitögd var en sådan raritet förrän jag kom hem och läste på lite mer. 
   Som du nämner är det en hel del eklipsdräkter just nu och jag skulle kanske tro att det rörde sig om en Vigghona, men jag saknade tofsen. Hur ser vigghonans buk ut? Den jag såg hade markant vit buk.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.