Glögg
Just nu går det knappt att öppna en tidning utan att hitta glöggrecensioner och utbudet på glögg har formligen exploderat den senaste tiden. När jag började dricka glögg så fanns det 4 sorter att välja på. Lättvinsglögg, Vinglögg, Starkvinsglögg och Saftglögg. Alla smakade ungefär likadant utom saftglöggen som smakade grogg.
Det är ganska märkligt att det blivit en sådan marknad av glöggen för det är en ganska enkel sak att göra sin egen glögg och då får man blanda till sin glögg efter eget tycke och smak. Som jag skrev på Twitter tidigare idag. Egenblandad glögg smakar bättre än Blossa 8 dagar i veckan.
Med det tweetet kom det också önskemål om att jag skulle dela med mig av receptet och givetvis ska jag dela med mig.

Först lite tips för ett lyckat glödgande av sitt vin.

Det enklaste sättet att göra egen glögg på är att köpa en påse färdigblandade glöggkryddor och följa receptet på påsen. Smaken varierar en smula beroende på vilket vin man väljer, men i stort sett påminner denna glögg om Blossa. En bra start att träna på och inte så svårt att misslyckas.
Sen ska man smaka av flitigt under glödgningen så att man får rätt balans mellan sötman och beskan. Har man bär med i smaksättningen bör man låta glöggen stå och efterdra innan det är dags att sila den och då är det bra om den är lite extra söt innan man tar av den från spisen.
Skulle det visa sig att glöggen blir för besk trots allt är det bara att tillsätta socker när du ska värma den innan servering.
Nu till recepten, för det blev faktiskt två recept eftersom jag inte följde det recept jag fått från @JennyCWennblom på Twitter

Jennys Björnbärsglögg (Orginalet)

75 cl rött vin
1 blodapelsin
1msk kardemummakärnor
1kanelstång
1tsk hela kryddnejlikor
2dl björnbär
1dl svarta vinbär el blåbär
Mät upp rödvin.
Tvätta apelsinen ,riv skalet, pressa ur saften i kastrullen.
tillsätt allt det andra.
Värm, sila, servera
Jag hittade tyvärr ingen blodapelsin hos min lokala handlare och kardemummakärnorna glömde jag bort att köpa eftersom jag trodde att jag hade ingredienserna i huvudet. Därför kommer här ett till recept.

Gambleputtis modifierade Björnbärsglögg

75 cl rött vin
1 apelsin
2 kanelstänger
2 Stjärnanis
1 bit torkad ingerfära
Några russin
1 tsk hela kryddnejlikor
1 dl socker
1 dl blåbär
2 dl Björnbär
Skölj och tvätta apelsinen ordentligt och riv sedan skalet. Ned med rivet i kastrullen och dela sedan apelsinen i två halvor och pressa saften ner i kastrullen.
Häll i vinet och resten av ingredienserna i kastrullen och värm upp den.
Ta sedan av kastrullen och sätt på ett lock och låt stå och dra ett tag för att få mer fruktsmak.
Man kan låta det stå och dra upp till en timme men jag brukar nöja mig med 10-15 min.
Det finns en viss risk att glöggen blir lite väl besk av detta så smaka gärna av och tillsätt eventuellt mer socker om behov finns och värm på det ett tag till.
Sila sedan glöggen och tappa upp den i en vacker butelj eller servera direkt.
Återkommer snart med fler glöggrecept, bland annat en Blåbärsglögg och en Saffransglögg.