Jag kör inte försiktigt

Bilkö i snö
I morgon bär det av söderut och hem till varma Mälardalen igen. Som vanligt när det är dags för oss att göra den c:a 90 mil långa resan mellan Luleå och Västerås, eller tvärt om så får vi en massa hälsningar om att köra försiktigt.
Med risk för att bli anklagad för hårklyverier så protesterar jag för det mesta när folk säger så. Jag är nämligen av den åsikten att om man promt måste köra försiktigt så ska man inte ut i trafiken över huvud taget.
När det blir vinterväglag och regn och snöslask på vägarna så tror jag att det är nästan lika farligt att köra försiktigt som att köra som en dåre. D.v.s. att köra som om det vore torr asfalt och sommar ute.
I somras fick jag ett råd från en klok vän att köra förnuftigt, så därför tycker jag att det är dags att byta ut den slentrianmässiga ”kör försiktigt”-frasen mot ”Kör förnuftig” för det är nog det folk menar egentligen.

 • Anpassa hastigheten efter väglaget
 • Håll avstånd
 • Ta det lugnt och ligg hellre bakom ett tag till istället för att chansa vid omkörning.
 • Stanna och ta en bensträckare då och då
 • Håll igång hjärnan med roliga billekar
 • Kolla spolarvätskan innan du far och ha alltid en dunk extra i bilen.

I morgon kör jag förnuftigt


Kommentarer

2 svar till ”Jag kör inte försiktigt”

 1. Hittade hit via Lottens bås och vad finner jag om inte en meningsfrände! Fast jag är kanske lite värre. Muttrar ilsket när folk uppmanar mig att köra försiktigt. ”Till skillnad från hur jag vanligtvis kör, eller?” För det är ju egentligen förolämpande att utgå från att jag skulle göra något annat än att köra optimalt, givet väder, vägsträcka, egen kondition och annat.
  Hoppas resan blev angenäm!

 2. Profilbild för Gambleputti
  Gambleputti

  Så trevligt att det är fler som gör uppror mot gamla slentrianmässiga fraser.
  Resan gick utmärkt. En dryg decimeter nysnö hade fallit de första 20 milen, men plogbilarna hade hunnit jobba och trafiken på morgonen var överkommlig så det gick bra.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.