När det gäller nya arter i listan så vill åtminstone jag vara riktigt säker innan jag petar in den, och jag är ganska säker på att de flesta skådare resonerar som jag. Den här tiden på året så är det en hel del tättingar på väg söderut och Lappsparv är en av alla de arter jag saknar som jag har lyssnat och studerat in mig lite extra på.
Förra helgen i Gävle så hörde jag ett läte som jag i normala fall (fåglar jag hört och sett tidigare) skulle spikat. Jag hade till och med skrivit in den i rapporten, men strök den eftersom jag bara var 100% säker. Vid nya arter kräver jag 110%. Bortom allt rimligt tvivel.
Idag vid Hjälstaviken var jag inte lika säker, men även i detta fall så hade jag spikat den om det t ex rörde sig om en Blåhake eller Rödstrupig Piplärka. Alltså en art som jag vant mig att artbestämma.
Nu såg jag på Svalan att några rapporterat in den på exakt den plats jag hörde den. Dessutom vid samma tidpunk som jag var där. På vägen tillbaka så hade jag halkat efter en smula och hade bråttom att komma ikapp mitt sällskap, så jag gick bara förbi ett par som stod och tittade på just det stället. Skulle inte fövåna mig om det var de som rapporterade in den.
Nåja, nu är jag i alla fall riktigt nära, vi får hoppas på tredje gången gillt.