En ny utmaning

Eftersom alla mina fågelutmaningar i år redan uppfyllts så har jag klurat lite på utmaningar som man kan hålla på med ett tag.
Att nå 300 arter på Sverigelistan är givetvis ett sådant mål, men med 264 arter i dagsläget så känns inte de lika ouppnåeligt längre.
I går när jag såg på Mitt i naturen kom jag att tänka på en säsong för några år sedan när Martin Emtenäs reste runt och försökte se alla landskapsdjur i rätt landskap och jag tänkte att jag skulle försöka göra det samma med våra landskapsfåglar.
Ingen jätteutmaning direkt, men det jobbiga blir att besöka alla landskap och jag är inte direkt intresserad av att ta en enkel resa till Blekinge bara för att kryssa av en nötväcka, så den här listan tänker jag ha som en komplementlista för att bocka av arter när jag av någon anledning befinner mig i ett landskap.
6 landskap är redan avklarade

Västmanland – Tofsmes

Jag mins mycket väl min första tofsmes. Jag satt i min mormors köksfönster och tittade ut på hennes fågelmatning när en tofsmes plötsligt dyker upp på förstutrappen och pickar i sig av ostresterna som vi spillt på vägen ut till fågelstugan.
tofsmes

Uppland – Havsörn

Min första havsörn i Uppland såg jag som så mycket annat i det landskapet i Hjälstaviken. Jag tror att det var vid mitt första besök på lokalen i oktober 2011.
hasörn

Skåne – Röd Glada

Mitt fågelintresse som legat mer eller mindre sovande hela mitt liv vaknade då och då till liv. På 90-talet hängde jag ihop med en tjej som delade mitt intresse på ungefär samma nivå, och hennes föräldrar hade en sommarstuga i Skåne som vi besökte ganska ofta och där såg man glador lite titt som tätt.
[Foto saknas]

Öland – Näktergal

Öland är ett landskap jag besökt ganska mycket i min ungdom, men då inte för att skåda fågel. Men i maj i år hyrde jag en stuga och var för första gången där bara för att skåda. Givetvis lyckades jag och Benjamin höra en näktergal. Vid parkeringen utanför grindarna in till Ottenby vid kungsgården.
näktergal

Bohuslän – Strandskata

Dagen innan min svåger och svägerskas bröllop så flydde jag allt förberedelsestök några timmar och på strandängarna i Åbyfjorden spatserade en strandskata. Troligtvis har jag sett en strandskata i Bohuslän tidigare vid något sommarbesök i någon sommaridyll, men den i Åbyfjorden var min första dokumenterade.
strandskata

Norrbotten – Sångsvan

Jag tillbringar en hel del tid i min frus barndoms landskap. Det är svårt att minnas när jag såg min första sångsvan där. Men den första dokumenterade sångsvanen sågs i Kallax hamn i augusti 2011.
sångsvan
 
Nu är det bara 19 landskap kvar och framförallt de närmsta landskapen bör jag se till att fixa ganska snart.

  • Närke – Gulsparv
  • Södermanland – Fiskgjuse
  • Gästrikland – Storlom
  • Dalarna – Berguv

Några som kommer att ta lite längre tid att fixa, mest för att jag inte har några planer att besöka dessa inom en snar framtid är…

  • Lappland – Blåhake
  • Gotland – Halsbandsflugsnappare
  • Blekinge – Nötväcka
  • Härjedalen – Kungsörn

 


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.