Dagens fågel 10 – Talltita

Talltita - Hagabergsmatningen
Skogsmesar är roliga. Oftast orädda och talföra och man hör dem för det mesta långt före innan man ser dem.
Finns det inga lappmesar i närheten, vilket det för det mesta inte gör är det inga problem att artbestämma talltitan så länge den låter.
Är den tyst finns det dock en ganska stor förväxlingsrisk med den mycket lika entitan, men med lite träning och en hel del timmar vid fågelmatningar så går det ganska lätt att skilja dessa två mesar åt.

  1. Biotop – Ett osäkert bestämningssätt, men det kan vara bra att börja här. Talltitan är ytterst sällan långt från närmsta gran. Entitan gillar våtmarker och trädgårdar och ses inte så ofta långt in i barrskogen.
  2. Huvudet – Talltitan har oproportionerligt stort huvud tycker jag. Entitan lite nättare huvud och det svarta känns en smula svartare.
  3. Haklapp – Talltitan har generellt större haklapp än entitan. Men överlappning finns, så de största entitehaklapparna är större än de minsta talltitehaklapparna.
  4. Ryggen – Bästa metoden. Talltitan har gråaktig rygg med tydliga vingband formade i ett V på ryggen. Entitan är mer jämt ljusbrun likt en tofsmes på ryggen.

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.