Dagens fågel 12 – Trana

Trana - Frövisjön
Trana är också något av en drömart jag hade som liten. Jag minns att jag läste om tranor i Plupp och att jag varje gång vi åkte till fjällen hoppades att jag skulle få se tranor. Det blev aldrig så, men inte kunde jag väl då ana hur vanlig tranan skulle bli och att den idag är en tämligen allmän häckfågel även här nere i Mälardalen.

Just denna trana på bilden är född i Västmanland och ringmärkt 2006. Den har rapporterats sedd i Extremadura, Spanien och Lüdershagen, Tyskland (förra året). En riktig backpacker som återvänder till Frövisjön varje sommar.

I år var det dessutom ett extra ordinärt tranår i Västmanland. Inte mindre än tre olika arter tranor observerades i landskapet. En prärietrana i Västerfärnebo, En jungfrutrana vid Frövisjön och så vår vanliga trana som sågs lite här och där.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.