Inför Artrallyt 2016

Profilbild för johankarlsson

Nästa helg är det dags för Artrallyt i Västmanland igen. För 16:e gången i rad lägger vi en dag på att hitta så många arter som möjligt. En tuff uppgift och ännu tuffare ser det ut att bli i år när kung Bore och gubben Frost verkligen kopplat ett grepp om vårt vackra mälarlandskap.
Den här helgen har jag ägnat åt förberedelser som att gå igenom artlistor, planera färdväg och kolla upp lokaler vi brukar besöka. Isläget gör att lokaler som normalt brukar vara gångbara är helt soprena på fåglar i år. Dessutom verkar många lite mer udda övervintrare som rödhake och svarthätta helt saknas i år.
Igår var jag först ute själv för att testa en bra startlokal. Det gick riktigt bra, med tre arter hackspett och en del annat smått och gott. Därefter skulle jag kolla till en skogsmatning, men där var det förvånadsvärt dålig fart på fåglarna. Någon enstaka blåmes som tjattrade men sedan inget mer.
Det hela kunde senare förklaras då vi hittade en sparvuggla som satt och spejade strax intill matningen.
spugge
Inget drömläge för foto, men en suddig bild lyckades jag i alla fall få.
Efter mitt besök i och omkring Asköviken åkte jag hem för att äta frukost och fråga Benjamin om han ville hem. Han ville ha lite mer tid på sig att vakna upp, så jag åkte ut till ytterligare några lokaler och snokade runt i villaområden efter matningar och platser där t ex ringduvor kan uppehålla sig. Det verkar vara helt tomt på ringduvor i Västerås just nu. Den 28:e december hade jag två hemma och sen dess har jag inte sett en enda.
På eftermiddagen tog jag och Benjamin sen en tur och försökte hitta en snabbare väg till en matning i skogen och lyckades med det. Vi kollade också upp isläget i hamnen och letade upp bästa plats för eventuell trutskådning. Oljehamnen eller färjkajen är att rekomendera. Djuphamnen är helt frusen. Allt vatten går väl åt till fjärrvärme, så kraftvärmeverket släpper väl bara ut riktigt kallt vatten.
Med det fick det vara för igår. Idag skulle vi testköra en runda för att se att vi hade en potentiell chans att få in de fåglar vi ville ha och att vi hann med alla lokaler vi ville.
trädkrypare3
Det gick riktigt bra. Vi strök några lokaler och finslipade på backup-lokaler om vi fick tid över och om någon art saknades. Vi var klara redan kl 14, så tidsplanen håller. Frågan är om och hur vi ska peta in en extra timme att jobba med.
Rovfåglar och hackspettar är som vanligt knepiga. Är de aktiva så är det inget problem, men sitter de still så är de jobbigare. De flesta småfåglar har inget val. De behöver äta varje dag så vet man bara var de äter så ordnar det sig.
Vi kommer också att behöva lite mer tid på vissa lokaler där vi vet att det finns arter som vi idag inte rotade fram eftersom vi inte var tvungna.
Det känns bra inför nästa lördag. Det kommer som vanligt krävas hårt arbete för att lyckas, men jag tror inte att man kommer att behöva så många arter. Det kan nog bli första året på mycket länge som det inte krävs över 50 arter för seger.
Vi siktar på 50 så får vi se hur det går.

Liknande inlägg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.