Skådarhjälpenskådning

I samband med Musikhjälpen så anordnas ett Artrally för oss fågelskådare i syfte att samla in pengar till Musikhjälpen.
Hela grejen är väldigt enkel. Skåda fågel och skänk 1 kr/art du ser. Givetvis får man betala mer om man vill och givetvis går det att skänka pengar utan att delta i själva artrallyt. Men jag gillar att ha lite extra sporrar och andra mål för att krydda min egen skådning, så jag deltar gärna i rallyt och försöker också uppmana andra skådare att delta.
Blir du nyfiken hittar du all info här. Nedan följer en liten resumé av två dagars skådning.
skadarhjalpen_1500x441px

Dag ett

Igår när rallyt startade fick jag inte sällskap av Benjamin, så jag började lite lugnt och istället för att jaga arter intensivt så började jag med att flytta min egen skogsmatning och noterade samtidigt de arter jag hörde och såg.
Matningen har jag haft på samma ställe de tre senaste vintrarna och det har inte varit något fel på den. Men jag har också ett syfte att väcka mina elevers intresse och det är mest jag som varit där och även om jag haft med mig förskoleklassingar dit så har det oftast slutat med att fåglarna håller sig borta när barnen är där.
Den senaste tiden har även några barn byggt en koja bredvid och aktiviteten har minskat markant vid matningen.
Nu har jag flyttat matningen till ett skogsbryn intill en cykelbana inte långt från skolgården, vilket förhoppningsvis kan attrahera fler arter och närheten till skolgården borde göra det enklare att gå dit med mindre grupper av mer intresserade barn.
hagabergsmatningen
Efter att matningen var flyttad tog jag en sväng ut mot Skerike med sikte på Forsby där jag ville se strömstare.
På vägen hade jag hoppats på fjällvråk eller ormvråk, men det lyckades jag inte med, däremot blev det en sparvhök som jagade gulsparv.
Väl uppe i Forsby så fanns inte ett spår av strömstare, några gräsänder och en större hackspett. Ingen vidare fart på fåglarna alls.
Jag drog nu in mot stan och Eklidens matning. Där var det lite mer fart, men jag har sett mer fågel på den platsen och stenknäck som jag brukar hitta där såg jag inte alls. En bofink och några domherrar samt entita fyllde i alla fall på min lista.
Efter Ekliden drog jag in mot Falkenbergska kvarnen för ett nytt försök på strömstare, men det är ju julbordstider så parkeringen var full. Nu fick jag nog och åkte hem och vilade lite.
Efter lite övertalning följde sedan Benjamin med ut till Hässlö där vi besökte matningen vid Hässlö gård. Gråsiska, domherrar i massor och en massa mesar samt koltrast.
När fötterna började bli kalla gick vi vidare ut mot vasspromenaden och lyssnade efter skäggmes och spanade efter varfågel. Bara en fasan på väg ut, och i slutet av rakan fick vi höra gärdsmyg. På väg tillbaka fick vi se varfågel, duvhök och till slut också skäggmes.
Dag två
Idag startade vi tidigt. Vi ville vara på plats vid en skogsmatning före fåglarna. Så vi packade frukost och åkte i snöyran norrut. Sen satt vi tysta som möss och väntade. Nu skulle vi hänga in skogsmesar, hackspettar och nötkråka. Med lite tur kanske vi också kunde höra korsnäbb.
Vi fick in alla förväntade arter, men inga av de mer osäkra arterna som korsnäbb och gråspett.
Efter detta tog vi bilen söderut och stannade till vid Svanå för att försöka hitta strömstare, men den gör verkligen skäl för sitt engelska namn ”dipper”.
Nu drog vi in i skogen igen för lite rovfågel och skogshönsspaning, men det gick sådär. En korp var det enda vi såg. Via Frövisjön där vi såg steglitser och gulsparvar och Viggby där vi hittade en ormvråk fick det bli en toapaus hemma innan vi åkte mot hamnen för att spana trut och plgrimsfalk. Därefter åkte vi hem till en bekant med en bra trädgårdsmatning och bockade av en hel del trädgårdsfåglar vi saknat. Stenknäck, gråsparv, pilfink, grönfink och en skata för Benjamin.
När vi satt där i köket och fikade kom ett larm om snösparv vid Hässlö, så vi avslutade även denna dag vid Hässlö där även sångsvan kunde höras, men sikten var måttlig så vi såg dem aldrig. Snösparvarna däremot höll sig inom siktavstånd.
44 arter för mig och 41 för Benjamin blev resultatet på denna första helg. Nu blir det sparsamt med arter fram till nästa helg när vi kan täppa till eventuella luckor igen.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.