Fågelmemes

Profilbild för Johan Karlsson

Memes är ett fenomen oftast med bilder eller filmsnuttar som får snabb spridning på internet. Innan youtube och sociala medier så kunde de spridas via mail och jag minns väl enkla sidor som Hamsterdance och filmer som Ansiktsburk som spreds i olika forum och via mail.

Nu för tiden står fenomenet mer på egna ben och det finns klassiska bilder som snurrar runt där man byter ut texten och många subkulturer anpassar dem så att de passar dem.

Givetvis har detta även uppstått bland fågelskådare och Birding Memes som är en internationell grupp på Facebook baserad i USA samlar idag nästan 25 000 medlemmar.

I Sverige har vi en egen grupp som heter Fågelmemes där 1200 medlemmar delar memes och tokigheter med varandra.

Vid en första anblick kan man tro att det är en grupp för roliga fågelbilder, men det här är en av de nördigaste svenska fågelgrupperna på Facebook där det faktiskt krävs att man är inne i fågelskådning och även internetfenomen för att känna sig riktigt hemma.

En av gruppens mest populära memes, där många säkert kan känna igen sig. I alla fall de som är medlemmar i gruppen Artbestämning av fåglar.


Det finns nog en ganska påtaglig risk att man inte fattar skämten eller referenserna om man inte är en aktiv fågelskådare och gruppen kan nog kännas en smula exkluderande för utomstående.

Balansgången är hårfin och jag kan nog tycka att det ibland går lite för långt och att man gör narr av nybörjare. Framförallt kan gruppen Fåglar in på Knuten få sig en känga då och då vilket givetvis kan vara roligt, men ibland blir det bara plumpt och en tråkig spark nedåt. Man måste skilja på ”Mugglare” (ickeskådande personer i ens närhet) och nybörjare. Den sistnämnda ska vi vara rädda om, men om jag gör en kul meme om hur min ickeskådande bror ser på fåglar så slår man inte mot någon svagare.

Min bror kanske är lite kunnigare, men jag tror han gissar på örn lite oftare än vad som är sanolikt.

Bättre då när det blir roliga memes om olika typer av skådare som när folk drivit med månadskryssare eller eko-skådare.

Igenkänningsfaktorn är också viktig och memes där många känner igen sig blir givetvis populärare än allt för smala och nishade memes. (Ja det går att vara för smal i en redan smal grupp)

Samtida med blockeringen av Zueskanalen. Här krävs ju att man besökt Seby läge och mött en husbil för att man ska förstå det roliga med bilden.

Jag rekomenderar denna grupp för de skådare som varit med ett tag. Det krävs nog att man svurit över ett gäng RK-beslut och dippat ett antal gånger för att kunna hänga med i svängarna.

Förstår du inte vad jag menar i stycket ovan är nog inte gruppen någonting för dig.

Liknande inlägg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.