Idag var det slut på sommarsemestern för denna gång. Äntligen tillbaka till vardagen som jag brukar säga. Dessutom menar jag det.

Fast så värst mycket till vardag är det ju inte såhär veckan innan skolåret drar igång och i vårt fall så lär det inte bli någon vardag de första veckorna på skolåret heller.

Skolan som är ganska ny växer. Elevantalet och personalstyrkan växer dock mer än vad lokalerna gör och de nya modulerna som skulle vara klara till skolstart är givetvis inte klara i tid. Men det löser vi och själv kommer jag ändå att försöka tillbringa så mycket tid som möjligt utomhus.

I väntan på att vardagen ska infinna sig kunde jag i alla fall sätta igång den vardag jag själv rår om. Att ställa klockan på morgonen, komma 15-20 minuter tidigt till jobbet och dricka en kopp kaffe i lugn och ro. Sen att gå min lunchpromenad. Samma runda som jag alltid går. Ett varv runt Råmarbo dämme.

Sångsvansfamiljen som hållit till i dämmet hade flyttat upp till alkärrtet nära skolan och nu var dämmet intaget av grågäss. Några lövsångare lockade i salixen och en rörsångare varnade från vassen när jag gick förbi och i övre dammen höll sothönorna till. En vuxen och två ungar. Som vanligt men ändå förändrat. Hösten är på väg och nu väntar jag på eventuella förbiflyttande fåglar som stannar till några dagar innan de drar vidare söderut.

Ett nytt skolgårdskryss fick jag faktisk idag också. En familj törnskator höll till på den åkerholme på ängen som jag hållit koll på hela våren efter just törnskator. Var höll de till varje gång jag gick förbi i maj och juni?

Sen upptäckte jag fiskar i nedre dammen. Jag har sett fiskar förr, men aldrig lyckats konstatera vad det är för sorts fiskar. Jag har antagit att det är rudor, men ibland har de känts större. Kanske sutare?

Nu var det en hel grupp med fiskar som höll till helt nära kanten och vid ytan och jag kunde kolla på dem med kikare och konstatera att det var karpar.

Jag tog en bild med mobilen och man kan se silhuetterna av dem. Minst 10 st var det och vad de åt har jag ingen aning om. Kan ju vara en förklaring till avsaknaden av doppingar i dammarna då svarthakedopping och smådopping helst väljer vatten som saknar eller har en liten fiskpopulation. Dels tar rovfisk gärna doppingungar och dels konkurrerar andra fiskar om födan.

Om jag inte såg helt fel så rör det sig om spegelkarpar. Den vilda formen av karp, men i Sverige är den införd eftersom den har svårt att fortplanta sig här på grund av klimatet. Den behöver varmare vatten under längre tid än vad vi kan erbjuda.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.