Fågelmello 2024 – finalkval

Här har jag gått och kallat omgången där de bästa tvåorna gör upp om de sista finalplatserna för Andra chansen trots att den riktiga melodifestivalen bytte namn till semifinal 2022 och i år kallas det Finalkval, så jag är inte sämre än att jag ändrar mig.

För att få ett fullt startfält med 6 fåglar har förskolan Skattgömman och några hemliga vänner till mig varit med och röstat fram två jokrar till kvalet bland alla treor från deltävlingarna.

Eftersom deltävling 3 slutade med en delad första plats är det i år bara en fågel som från finalkvalet som går till finalen.

1. Rörsångare

Från vår första deltävling presenterar vi förra årets vinnare som fortfarande är omtyckt av många elever. En taktfast sångare som trivs i vassrika områden och blöta buskmarker. En långflyttare som flyttar till Afrika över vintern. Vad vi kan se av de vi ringmärkt här i Västerås så verkar våra fåglar först flytta västerut genom Sverige och sen söderut längs västkusten.

2. Trädpiplärka

En av Sveriges vanligaste fåglar som så få har sett. Trivs i alla sorters skogar. Flyttar ned till tropiska Afrika under vintern och kommer tillbaka till oss i slutet av april och flyttar tidigt tillbaka, så de är bara här hos oss en kort stund på våren och sommaren. En makalös resa för en så pass liten fågel.

3. Trädlärka

Från den oerhört jämna deltävling 3 lyckades sånglärkans mer okända kusin komma trea och få en chans i kvalet. Med sin lite vemodiga sång är den ganska lätt att känna igen där den som den lärka den är sjunger när den flyger högt upp i luften oftast nära skogen, på hyggen och i skogsbryn och även i grusgropar kan man hitta dem.

4. Spillkråka

Från deltävling 4 kommer spillkråkan. Denna magnifika och kolsvarta hackspett som hörs trumma högt och länge under våren. Som de flesta hackspettar flyttar den inte utan den håller sig i sitt revir hela året. Under vintern kan de hacka stora hål i döda träd i jakt på sin favoritföda. Myror och myrlarver.

5. Kattuggla

BIld av Jon Pauling från Pixabay

2021 års vinnare kom trea i deltävling 2 men röstades fram som första joker. Kattugglorna går till häckning tidigt och har redan nu börjat ropa och kan höras om nätterna. För att ha god chans att höra en kattuggla måste man dock vänta tills solen går ner. Under dagen sover de mest i något ihåligt träd eller övergiven lada.

6. Rödhake

Den andra jokern hittade vi i den jämna deltävling 3 som därmed har 4 av 6 fåglar kvar i årets fågelmello. Flyttar ganska kort, ner till södra Europa. Fågeln på bilden ringmärktes på Korsika fångades av oss i Västerås året efter så ser man en rödhake här på våren så kan den mycket väl ha tillbringar vintern vid Medelhavet.

Må bästa fågel vinna!


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.