Appropå ingenting

För tillfället är de flesta gnagare, åtminstonne de som häckar på GF, fullt upptagna med att dementera och bekräfta rykten angående Allbäck.
Det hela har gått så långt att Allbäck själv skickat ett SMS till Aftonbladet för att dementera alla rykten.
Det om något borde kanske stoppa ryktena att spridas, men så är inte fallet. SMS:et betyder troligtvis bara att allt inte är klart.
Nu tänkte jag inte skriva mer om det, utan om språkbruk bland supportrar.
Jag har tidigare varit inne på ordet hata som av många utomstående känns så förfärligt.
I det fallet så tycker jag att språkkonservativa personer får acceptera en viss devalvering av ordet. Barn t ex säger sig hata blodpudding och nyponsoppa utan att vi förfasas över det. I supportersamanhang så missar också journalister och andra som beklagar sig det faktum att det oftast inte handlar om något personligt hat.
Ett ord som förekommer på läktaren där jag däremot kan tyckas en aning konservativ själv, är ordet hora.
Jag blir ganska upprörd över att det används så flitigt som de gör. Inte av samma anledning som vissa feminsiter, då jag inte anser att det rör sig om några genusfrågor när pojkspolingar, farbröder och för den delen även kvinnor skanderar detta ord på fotbollsläktaren.
Att skrika hora åt fotbollspelare är för mig ett sätt att utrycka att jag anser att spelaren ifråga har prostituerat sig. Inte i ordets rätta bemärkelse, utan det rör sig om en metafor.
Detta passade ypperligt mot spelare som Jesper Jansson och Pontus Kåmark och nu senast Stefan Batan.
foto1.jpg
Det finns kraft i ordet och även om folk inte gillar ordvalet är budskapet tydligt och alla som är lite insatta fattar vad det handlar om.
Därför blir jag uppriktigt förbannad när folk står och skriker hora åt spelare, ledare och domare som ett allmänt skälsord.
Det devalverar värdet på ett mycket användbart och starkt ord.
De tre ovan nämnda spelarna är de enda spelarna jag skrikit ordet till och så länge ingen annan spelare sviker AIK kommer jag inte att använda ordet igen.
hora, hata, supporterkultur, läktarkultur, feminism, AIK, Allbäck, GF


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.