Alla dessa otäcka förändringar

Jag fick en del rent oförskämda kommentarer angående mitt inlägg om att det heter Förskola.
Visst verkar de en aning trollaktiga, men något annat verkar det ligga bakom denna bittra oförskämdhet, så jag bemödar mig att bemöta dem.
Utan att nämna ordet politisk korrekthet får jag känslan av att kommenteraren verkar vilja få det till det, med paralleller till ordet negerboll som vad jag vet inte lagstiftats bort.
I alla fall så är detta fenomen ganska vanligt. Man stöter på dem lite här och var på internet. Bittra och stockonservativa personer som är tjuriga över varje liten förändring i språk, socialt beteende  och allt vad det kan vara. Undrar om de är lika tjuriga IRL?
Sker dessa förändringar dessutom på ett orebellsikt sätt med etablissemanget som aktiv aktör i processen så plockas dessutom snabbt den politiska korrektheten fram och kastas i ansiktet på oss som accepterar förändringar och i mitt fall hejar på dem (förskolan)
Varför ska det vara så svårt att acceptera förändringar. Man bytte t ex inte namn på Daghemmen, man bytte ut dem helt mot förskolor som till skillnad från daghem först och främst är en pedagogisk verksamhet.
Att vi idag använder ordet negerboll i allt mindre utsräckning tror jag beror mer på att folk faktiskt respekterar att svarta personer inte tycker att ordet ”neger” är direkt smikrande. Empati helt enkelt, något vissa bittra personer kanske kan ha fått för lite av.
Hur folk kan få dessa i mina ögon positiva förändringar till någon form av negativ myndighetsutövning är inte bara tragiskt, utan dessutom helt historielöst.
Ingen myndighet har någonsin lyckats förändra vardagspråket, eller talspråket som man också kan kalla det. Det styrs helt av de som använder språket.
Även om initiativet kommer från etablicemanget (politiker, kulturelit mm) så lyckas de aldrig om de inte får den stora grå massan med sig, det är t ex därför vi firar jul när resten av den kristna världen firar Kristendomens födelse.
En rolig detalj i det hela är att de flesta av dessa individer tror att det är de som är rebelliska och vill förändra världen, när de i själva verket bara tjurar som en treåring som inte vill gå och lägga sig.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.