Nya Gnagarforum

På AIK-bloggen kunde man idag läsa att AIK:s del av SvenskaFans, alltså den redaktionella delen av Gnagarforum under veckan kommer att få ny struktur och nytt utseende.
Härligt tycker jag, utvecklingen av webben har de senaste åren tagit fart ordentligt i och med att webbutvecklingen slutat fokusera på wowfaktor och istället börjat sikta in sig på praktiska och sociala funktioner och där tycker jag att SvFans inte riktigt har hängt med i utvecklingen.
Det har inte forumdelen av Gnagarforum heller gjort, där har tiden verkligen stått stilla och om ingen förändring sker, så är risken stor att riksantikvarieämbetet K-märker hela sidan och förbjuder all form av förändring, och det vill vi inte.
Precis som Daniel på AIK-bloggen så tycker också jag att man borde passa på att ändra lite på det gula forumet, men det är väl det enda jag håller med honom om
Han förespråkar nämligen ett trådat forum och vad jag tycker om det har jag redan klargjort när det var på tapeten sist på GF.
Gnagarforum, Internets svar på ett kaostifo får under inga omständigheter delas upp i trådar. Charmen och styrkan med GF är att där råder en allmän och direkt debatt öppen för alla.
Likt Norra Stå måste man blanda sig med andra och tolerera varandras olikheter, tillgångar som brister.
Här trängs Ultras, Mazariner, gubbar, fjortisar, Fetton, Casuals, till och med en och annan apa i en salig blandning. Det som av många (bland annat Daniel på AIK-bloggen) läggs fram som ett argument mot denna form, är att det är svårt att hänga med i diskussionen, i och med att man måste scrolla för att hitta den röda tråden i diskussionen.
Jag lägger fram samma argument för denna form av forum. Här kan du inte stänga in dig i en tråd och jämföra startelvor med andra likasinnade. Här måste du lägga din startelva bland djupa inlägg om trekantiga tärningar och underfundig satir alá Gisse (2001-01-25 17:18:00, GF bästa inlägg någonsin). GF ska vara öppet, och trådade forum må kallas öppna, men de stänger in.
Ett annat argument med det kronologiskt sorterade forumet är att den formen är på stark frammarsch på internet i och med alla bloggar, och microbloggar mm som växer upp som svampar ur jorden, och det är så jag vill se GF moderniseras, likt en gemensam blogg,

 • Skapa fler kategorier, AIK-allmänt är t ex en kategori jag saknar.
 • Taggar, dvs små ettiketter man kan sätta på sitt inlägg
 • RSS-flöden, författare, kategorier, ettiketter
 • Sidopanel, med navigering (kategorier, taggmoln, almanacka, RSS-flöde från första sidan och någon form av nyhetsflöde)
 • Behåll diskussionen levande på framsidan

2 kommentarer

 1. Daniel

  Jag förespråkar inte nödvändigtvis ett trådat forum. Skrev såhär:
  Jag vill ha en kategoristyrd forumlösning likt de flesta andra man ser på nätet. Så att det blir enklare att följa trådar och sålla bland information.
  Jag vill helt enkelt ha forumlösning som gör det enklare att följa och delta i diskussioner. Där tycker jag inte att dagens kategorier är tillräckliga – går det ens att sortera inläggen per kategori?
  Tycker att din lösning låter som ett utmärkt förslag. Den ger mig i mångt och mycket det jag efterfrågar. Ska föra fram det förslaget när tillfälle ges. Jag har inget emot att ha kvar hela diskussionen på första sidan så länge det blir enklare att sålla bland all information. Till skillnad från dig ser jag inte charmen i att drunkna bland sådant jag inte tycker är relevant – blir bara sur över att det tar tid från annat.

 2. Gambleputti

  Den kommentaren var väntad.
  Jag insåg när jag läst igen efter att ha skrivit mitt inlägg att du faktiskt inte bokstavligen förespråkade ett trådat forum, men de flesta andra forumlösningar man ser på nätet är trådade forum 🙂
  Jag blir också sur men jag tror att det är svårt att kategorisera bort skräpinlägg. Om jag bara vill läsa fotbollsinlägg, så finns den möjligheten redan idag, men folk slarvar med val av kategori.
  Sen är jag för nyfiken för att bara läsa en kategori, ibland blossar den mest högintressanta diskussionen upp i en annan kategori.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Godisgris.se

Tema av Anders NorenUpp ↑