Jag citerar GF

Jag har länge stört mig på alla supportrar som ser sig själva som guds gåva till fotbollen. Och jag anser att ett av de största problemen för supporterkulturen och tyvärr en grogrund för huliganism varit en växande skara supportrar som varit mer intresserade av sitt eget supporterskap än av laget de supportar.
Detta problem är något som tyvärr inte uppmärksammas av kloka gubbar och journalister, och bland supportrar förnekas det ofta.
I den rådande debatten kring ny arena för AIK som nyss fått mer glöd på grund av en ganska dåligt formulerad intervju på SvenskaFans, syns denna självgodhet bland supportrar än mer.
Supportrarna (de aktiva på ståplats) betyder mellan varven mer för svensk fotboll än vad VM-94 skulle gjort. AIK:s äventyr i CL-99 verkar också glömmas bort när dessa egosupportrar ska klargöra varför Svensk fotboll i allmänhet och AIK i synnerhet haft en publikuppgång de senaste 10 åren.
Idag hittade jag detta stycke på GF som verkligen sätter huvudet på spiken.

Svenska fotbollssupportrar måste fanimig vara i världstopp när det gäller att pompöst överskatta sin egen betydelse. Lika uppblåsta och fulla av sig själva som vilken Madsen eller Lagrell som helst.

Krille S – Gnagarforum 2009-02-25 10:35:00


Kommentarer

3 svar till ”Jag citerar GF”

 1. Det är även kul när de supportrar du hänvisar till (antar jag) å ena sidan betraktar sig själva som oumbärliga för svensk fotboll ur ett kommersiellt perspektiv, å andra sidan vägrar betrakta sig själva som kunder. =)
  Daniels senaste blogginlägg..Arenafrågan i lokalpressen

 2. ..vidare har jag svårt att få ihop ekvationen med att arenans betydelse för stämningen, med tanke på hur förträffligt duktiga supportrar är på att skapa just denna stämning.

 3. Jag håller med dig i det du skriver. Det blir ett problem när supportrar tror sig vara större och viktigare än klubben de säger sig stödja. Det har väl närmast blivit allmänt vedertaget bland grupper av gnagare att påstå att ”det är vi som är klubben” osv. Sådant snack bygger på ett feltänk; AIK:s medlemmar må utgöra grunden för klubbens verksamhet, men att påstå att ”vi är klubben” är trams. AIK Fotboll är en förening och som sådan har den rätt att själv definiera vem som är vad och framförallt vad AIK Fotboll är och står för!
  Föreningen styrs för övrigt i demokratisk anda och vill man vara med att bestämma kan man som medlem söka stöd för sina idéer. Man kan påverka genom att delta i sammankomster och man kan själv kandidera till högre poster. Precis som i vilket som helst demokratiskt sammanhang finns det regler att följa, i detta fall AIK Fotbolls stadgar. Den som skadar föreningens intressen kan uteslutas ur den samma, och givetvis är det föreningen själv som avgör vem som har rätt till ett medlemskap och vem som kan anses ha förbrukat sin rätt.
  Personligen följer jag beslutsordningen i AIK Fotboll på håll. Jag har aldrig gått på årsmöten eller annat. Att inte vara med och påverka vad som formellt sker inom föreningen är ett val som jag har gjort. Därmed accepterar jag beslut som kanske inte alltid faller mig i smaken. Visst kan man som supporter demonstrera sitt missnöje genom publika aktioner och dylikt. Men om dessa leder till polisinsatser och svarta rubriker är risken onekligen stor att de främst skadar föreningen. Och det kan väl aldrig ligga i en AIK:ares intresse att skada den förening som man säger sig ”vara”?
  Black Boriss senaste blogginlägg..Rått och romantiskt

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.