I morse vaknade jag av ett surrande ljud. Det lät som en humla som tagit sig in i rummet vi sov i hos Bror.
När jag slår upp ögonen så ser jag att det inte rör sig om en humla utan om en BÃ…LGETING.
balgeting
Bilden är inte av högsta kvalle, men jag hoppas att det framgår hur stor den var.

Jag vägrade somna om med den besten flygandes runt i rummet, och än värre blev det när det tysnade. 6.30 började jag således försöka jaga ut detta monster med en tidning, vilket slutade med att jag väckte både NPG och Bror.
Sista gången jag sover hos bror utan vapen under huvudkudden.
Lite googlande har gjort mig något klokare och en smula mer ödmjukt inställd till dessa insektvärldens jättar.
Tydligen är Bålgetingar fredligare än vanliga getingar och långt ifrån lika lättretade, man kan vara ganska nära deras bon utan att de anfaller. Dessutom äter de vanliga getingar och deras larver, så om det finns bålgetingar blir det färre vanliga argsinta getingar.
De är alltså våra vänner 🙂