Idé och manus?

Häromdagen fick jag inte sitta hela vägen på min plats på väg hem från jobbet eftersom SJ varit så otroligt osmidiga att de låtit en kvinna från Enköping boka platsen just jag satt på.
Nåja, Unga starka ben som mina orkar stå en kvart och när jag stod där mellan vagnarna hittade jag en karta med en massa stationer som SJ trafikerar och en detalj på den kartan fångade min uppmärksamhet och nyfikenhet.
Idé, manus och copyright
Idé, manus och copyright stod det. copyright kan jag förstå, men resten väcker nyfikenhet. Hade de ett möte med en massa representanter från olika trafikföretag där de skulle komma på en bra idé till hur man presenterade platser i Sverige man kan nå med hjälp av samtrafiken?
Plötsligt for tankarna iväg och jag såg framför mig ett möte likt det i filmen Yrrol där de skulle komma på något att överaska chefen.
Ada från Västtrafik föreslår att man borde ha representanter från de olika orterna som kunde åka med tåg och bussar och berätta om sina orter och tipsa om sevärdheter och sånt.
Pentti från Länstrafiken i Norrbotten var inte lika förtjust i det eftersom de flesta resor går mellan orter i södra Sverige och då skulle de få så långt hem efter att ha representerat Abisko på Pågatåget mellan Lund och Malmö.
Efter att Ada och Pentti legat i luven på varandra i en halvtimme eller så påpekar Mats från Värmlandstrafiken att det hela ändå inte var någon bra lösning eftersom dessa representanter ensama skulle fylla alla tåg och bussar och då finns det ju inga resenärer att informera.
Istället föreslår han att Hasse Tellemar ska finnas på alla tåg och informera om orterna, eftersom han är så bra på orter. Efter ytterligare en halvtimmes tjabblande kommer de fram till att ingen egentligen vet om Hasse Tellemar lever eller inte så de skrotade den idén också.

Sådär håller det på fram och tillbaka med den ena idén bättre än den andra tills Elof på TGOJ berättar att på den gamla goda tiden när tågen fortfarande gick i tid och när bussarna var tvungna att stanna när folk behövde kissa, då brukade det sitta en karta på tågen med linjer och stationer utmarkerade.
Det tyckte alla var en helt lysande idé så den klubbades och sen utsåg de Torleif från Dalatrafiken och Svenne från SL att utarbeta ett manus för detta. Svenne hade som tur var med sig en laptop så när de andra tog en bensträckare skrev han ut en karta från Google maps och så tipexade de över alla orter som saknade station och där de inte kände någon och så hade de skapat ett manus också.
Nu återstår bara frågan. Har jag brutit mot upphovsrätten när jag fotograferade en detalj av en copyrightad karta på en offentlig plats?


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.