En i mina ögon stor fördel med det öppna mobil OS:et Android är att det till skillnad från sina konkurrenter erbjuder en relativt stor mångfald. I och med att Google inte har allt för stora hårdvarukrav så kan telefontillverkare erbjuda oss kunder/användare en stor flora av telefoner för alla smaker. Allt från små telefoner som får rum i fickan, till högprstandatelefoner för den kräsne tekniknörden eller spelaren.Men trots det är det riktiga smartphones som klarar det mesta.
Android
Detta ställer dock vissa krav på oss som köper telefoner, vi måste precis om när vi köper datorer, cyklar, bilar mm läsa på lite och veta vad vi vill ha telefonen till för vad än gamla oinvigda dinosaurier tycker och tänker är inte en telefon 2010 något man främst har för att ringa med.
Steve Jobs som troligtvis inte är helt förtjust i Androids växande popularitet kallade Androids flora av olika telefoner med olika versioner av Android för fragmentering och fick det att framstå som något negativt. Och visst kan det vara negativt om man vill vara en passiv konsument och förlita sig på att andra ska tänka åt en och lösa ens problem. Men då ska man inte välja Android.
Själv tror jag till skillnad från t ex Jezper att en marknad med telefoner för olika ändamål och användare gynnar oss konsumenter och alla vill faktiskt inte spela Angry Birds.
Jag blir faktiskt lite äcklad av att läsa blogginlägg och tidningsartiklar som på allvar tycker att marknaden ska begränsas och styras av tillverkare och utvecklare. Marknaden ska anpassas för oss konsumenter och våra behov, vi ska inte behöva anpassa våra behov efter vad producenter tycker är bra.
Nu finns det förvisso väldigt många som accepterar att det är så vilket gör detta tänk till en ganska stor andel av marknaden, men det betyder inte att alternativen är fel. Det finns en marknad för både Android och iOS.
Jag vill ha mångfald och är beredd att lägga ner lite mer engagemang och kunskapsinhämtande för att kunna välja den telefon som passar mig bäst och då som bonus skaffa mig en kunskap som gör att jag kan hjälpa andra med andra krav att rekommendera något liknande.
Så fungerar det med de flesta andra produkter som t ex bilar och cyklar. Vissa vill cykla i skogen, vissa vill rymma en familj med 5 barn i sin bil. Hur skulle bilmarknaden se ut om alla bilar skulle vara lika?
Att låta producenterna bestämma vad som ska finnas på marknaden har faktiskt testats under ganska lång tid i ett grannland i öster och det fungerade inte att ha det som det enda alternativet, men för de som faktiskt inte orkar engagera sig och sätta sig in i alla ny teknik så tycker jag att det alternativet ska finnas och därför gillar jag mobilmarknaden som den ser ut just nu.