Jag jagar mårdhund i Skåne

igår kväll/natt när jag inte kunde somna så hittade jag denna sida med jakt och fisketema och den hade länkar till webb-kameror som var placerade vid åtlar ute i skogen där man kunde spana på vildsvin, rådjur och vad det nu dök upp för djur.
Själv tittade jag lite halvslappt, det är inte direkt någon action att glo på vildsvin som käkar torrfoder, eller vad de nu matar dem med.
Men plötsligt dök det upp ett okänt djur vid en av kamerorna som fångade mitt intresse. Ja mycket riktigt var det en mårdhund.
Mårdhund o skåne
Var är kameran placerad tänkte jag direkt. I Norrbotten har vi problem med Mårdhundar som inte fattar att de ska hålla sig i Finland, men där finns det väl  inga vildsvin. Efter en snabb titt på infon om bloggen konstaterar jag att det är en skåning som skriver, vilket stämmer bra på vildsvin.
Ut på Google och googla efter ”mårdhund skåne” och får upp en massa nyhetsträffar om att mårdhunden är på stark frammarsch i hela Danmark och nu hotar att ta sig in i Skåne. Även om det finns en hel del rapporter om mårdhund i södra Sverige finns det inga bekräftade observationer vilket gör mitt nattliga fynd till en sensation, om än en negativ sådan. Mårdhund vill vi inte ha i Sverige. (Läs mer om varför här)
Nu var jag helt enkelt tvungen att göra min medborgerliga plikt och rapportera denna observation till någon ansvarig person, men det var lättare sagt än gjort om man inte ville ringa och väcka någon stackars skåning mitt i natten.
Jag valde att skriva en kommentar på jaktbloggen med kamerorna, och skickade senare ett mail till snubben som har bloggen.
Nyligen fick jag svar från honom att kameran var placerad i Estland!
Så mycket för mitt sensationella fynd och så mycket för mitt arbete och engagemang 🙁
Men om ni någon gång skulle se en mårdhund som verkligen befann sig i Sverige ska ni göra som jag. Omedelbart rapportera observationen till Jägareförbundet eller Länsstyrelsen, eller till någon annan som vet vart man ska vända sig.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.