En riktig Schlager

Schlager
Jag tycker faktiskt att det var synd att Love Generations, Dance Alone inte gick hem bättre i de svenska stuogorna.
Missförstå mig nu rätt. Jag tyckte att Nicke Borgs , Leaving Home var en riktigt bra låt som jag troligtvis kommer att peta in i min spellista på Spotify, men som schlager står den sig slätt mot Dance Alone.
Jag tycker att det är på tiden att vi svenskar som älskar Melodifestivalen mer än vi vågar erkänna börjar ta vårt ansvar och rösta fram riktiga schlagerdängor istället för alla dessa pop och rock-låtar vi år efter år skickar vidare ut i europa för att sedan besviket konstatera att det inte fungerar.
Kolla på de svenska bidrag som vunnit och lyckats bra där ute. Ren och skär schlager handlar det då om. Inget poptönteri eller rocker wannabe.
Linda Bengtzing må framföra likadana låtar varje gång hon framträder i melodifestivalen, men det är schlager och hon kan leverera den. Tycker fortfarande att det är en skam att hon och Markoolio inte fick framföra Värsta Schlagern i melodifestivalen.
Love Generation kändes verkligen som Spice Girls när man såg dem, men låten satt där utan att man behövde lyssna och fundera på den först. Utan att ha hört den tidigare kunde man nästan sjunga med på en gång. Det är schlager och det tror jag är framgångsmodellen i Europa.
Att ha 4 deltävlingar och en semifinal i form av en utslagstävling för att få fram 10 bidrag till finalen är ett framgångskoncept för SVT. Hela cirkusen betalar troligtvis sig själv och ger nog ett överskott till annan nöjesproduktion också så nationellt sett är det en succé.
Tyvärr ger det oss för mycket betänketid så att vi år efter år röstar fram låtar som vi faktiskt tycker är bra, inte bara de som snabbast satt sig. I de flesta fallen har det då också blivit bidrag som behövt några vändor på sig innan de verkligen sitter där vilket ur ett internationellt perspektiv blir rena katastorfen.
När ESC drar igång så har tittarna i Europa inte flera veckor på sig att bekanta sig med låten. Rent tekniskt så har de kanske det, men de gör det inte, de tittar på själva finalen och röstar där och då. Självklart funkar inte de svenska bidragen så bra då.
Nej hellre riktiga schlagerdängor som sitter som en obekväm sur uppstötning än riktiga låtar med mening.


Kommentarer

2 svar till ”En riktig Schlager”

  1. Profilbild för Tonymesch

    Oj oj, det är precis som om jag skulle skrivit den texten!

    1. Sen var det inte helt obekvämt att titta på Love Generation, men det är ju låtarna som tävlar 😉

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.