Tack för den politiker

Sossarna och Vänstern har haft avskaffande av Monarki i sina partiprogram i över 100 år utan att de fått arslet ur vagnen för att göra slag i saken. Men media har ju å andra sidan mestadels skrivit gott om vårt dockhem till kungahus.
Media påverkar uppenbarligen politikerna till handlingskraft, för efter vårens alla skriverier om det ökande våldet på våra fotbollsarenor så går det tydligen väldigt snabbt att ta fram både förslag och driva igenom beslut om nya lagar.
Idag röstas troligtvis förslaget om anmälningsplikt för huliganer som är avstängda med hjälp av den ganska nya huliganlagen igenom i riksdagen.
I grund och botten tror jag att något i denna stil kan vara ett bra verktyg för klubbarna att hålla borta buset från läktarna, och framförallt kan det på sikt försämra grogrunden för huligankulturen. Men jag har inte sett exakt vad detta förslag innebär och på vilket sätt den är avsedd att tillämpas för att kunna uttala mig varken positivt eller negativt om den.
Problemet nu är att tajmingen är sämsta tänkbara. Förbundet är ute i blåsvädret med sina anmälningar och censurregler, Supportrar från rikets alla hörn börjar enas i en kamp för positiv läktarkultur. Att då skrämma upp de våldsromantiserande supportrarna längst ute på kanten gynnar inte den positiva läktarkulturen.
Jag skrev tidigare om de s.k Ultrasgrupperna som när de började dyka upp i Sverige stod närmare oss fetton och julgranar än huliganfirmorna, men att de numera står firmorna närmast.
Förslag som detta nya lagförslag får den effekten att åtminstone AIK:s Ultrasgrupper som ska vara de främsta bärarn av positiv läktarkultur lätt blir lakejer åt Firman och står på barikaderna och framför deras budskap.
Jag såg igår många framhöll att den nya lagen kommer att vara godtycklig och att det t ex kommer att räcka med att vara på fel plats, eller att hålla i fel banderoll för att bli avstängd. Ett scenario jag har väldigt svårt att tänka mig.
Som jag fattat det hela så handlar denna anmälningsplikt om att hålla de avstängda supportrarna borta från arenan. Alltså de som är avstängda av klubbarna och som fått ett besöksförbud utfärdat av en åklagare.
Min fråga till de som nu påstår att denna lag kommer att användas godtyckligt blir då.
Hur många supportrar är idag avstängda med besöksförbud för att de råkat vara på fel plats eller för att de råkat hålla i en banderoll med fel budskap?
Försökte googla lite efter hur många personer som är avstängda med hjälp av den nya huliganlagen, men hittade ingen lista eller statistik. Som jag förstår det har AIK i alla fall ett 10-tal personer avstängda vilket för mig tyder på att den panik som uppstått bland supportrar inför ytterligare en lag är ganska obefogad.
Sen tycker jag i grund och botten att anmälningsplikt för personer avstängda från fotbollsläktare är en ytterst överdriven åtgärd på ett problem som är överdrivet av media, och nu överdrivs effekterna av dessa givetvis av de supportrar som kan komma att drabbas.
Sandlådenivå tycker jag och uppmanar alla att sansa sig en smula, men det är väl tyvärr för sent.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.