Igår öppnade Google sin nya sociala tjänst Google+ för inbjudningar igen och jag fick min efterlängtade inbjudan.
En första titt på Google+ har jag hunnit med och upplägget är både snarlikt Facebook och radikalt annorlunda på samma gång.
//youtu.be/xwnJ5Bl4kLI
Huvudsidan är enklare och stilrenare än FB:s men principen är den samma, menyer till höger, vänster och längst upp och ett flöde i mitten. Där stannar också det mesta av likheterna för facebook är baserat på vänner och kontakter och relationerna är personliga. Sen kan man bygga grupper och listor för att sortera alla vänner. Google+ baseras istället på grupper, eller kretsar som de kallas på svenska. (Circles på engelska och jag begriper inte varför de skulle krångla till det med kretsar, när vi faktiskt har just denna betydelse av ordet cirkel även i svenskan. T. ex. Bokcirkel och studiecirkel)
I alla fall så börjar man med att bygga upp kretsar och sen lägger man till folk i dem och man behöver inte be dem om lov för att få göra det, så om du hittar någon intressant person som du vill följa kan du enkelt göra det, precis som på Twitter.
Sen kommer det till detta med att dela med sig av sig själv som definitivt kommer att kännas rörigt för många, och jag är inte helt på det klara med hur allt fungerar själv, men i grund och botten kan man välja vilka man vill dela med sig till genom att välja kretsar. Därför tror jag att det är ganska viktigt att man bygger upp en bra struktur på sina kretsar från början.
Själv har jag i princip 4 större umgängeskretsar på nätet som jag känner att jag måste bygga min sortering kring. Privat, Jobb, AIK, Nätbekanta.
Privat är uteslutande folk jag känner IRL och där skiljer jag på Familj, Vänner och Bekanta, där Familjen är folk jag är släkt med. Vänner är personer jag umgås kontinuerligt med och Bekanta är vänner i förskingringen. Gamla skolkamrater, barndomsvänner mm. som jag av olika anledningar inte längre umgås med i vardagen.
Jobb delar jag upp i tre kategorier, folk jag jobbar med nu,  jobbat med tidigare och personer jag har arbetsrelaterade relationer till, t ex konsulter eller elever från tiden jag jobbade på skola.
AIK är en stor del av min fritid och jag umgås ganska flitigt med många gnagare på nätet, via bloggar, Twitter, Gnagarforum, Facebook och ännu längre tillbaka i tiden den underbara AIK-hubben. Här samlar jag alla mina bekanta och vänner som håller på AIK.
Nätbekanta är en grupp jag har ganska dålig koll på, men det rör sig om bloggare och kanske forumskribenter och twittrare som jag ibland bara följer och ibland har en relation till. Gemensamt är att jag inte känner någon av dem IRL även om jag kanske morsat på någon någon gång.
Kort och gott känns detta som något grymt spännande, det bästa från Facebook och det bästa från Twitter i en och samma tjänst. Att det ska bli någon Facebook-dödare har jag svårt att tänka mig, men däremot kan nog Twitter känna av detta fast då måste nog Google+ locka över många kändisar som just nu häckar på Twitter.
Jag gillar det allaredan utan att ha något nämnvärt stort umgänge på plats än, och ser gärna att fler vänner och bekanta tittar in. Vill ni ha inbjudningar är det bara att hojta till. Men passa på för man vet aldrig hur länge Google håller öppet för nya inbjudningar varje gång.
 


Kommentarer

Ett svar till ”Google+”

  1. Profilbild för Helena Wallentin
    Helena Wallentin

    Jag vill gärna ha en invite om du har någon kvar.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.