Testar Mastodon

Jag har väl inte varit den mest aktiva twitteranvändaren, men jag gillade twitter när det kom. Ett snabbt socialt media där man kunde följa allt och alla och kommentera aktuella händelser. Med tiden blev det kanske mest ett tillhåll för politiker och journalister och andra kändisar som ville vara med och tycka. Vanligt folk kröp tillbaka till Facebookgrupper och reddit typ. Eller så läste vi nyheter i appar och diskuterade pandemihantering, krig i Ukraina och fotbollsmatcher i fikarum på våra jobb som vi gjort i alla tider.

Men jag gillade ändå twitter eftersom det var ett bra media för att tjuvkika in i nyhetsvärlden och hålla koll på vad som trendade utanför mitt eget fikarum.

Fast innan twitter blev X började det hela flippa ur ganska mycket och känslan var att här finns en möjlighet för någon ny att ta över och vara den plattform där kändisar, journalister och politiker kan få tro att de diskuterar med vanligt folk.

Meta har ju lanserat sitt Threads, men det kan man inte använda i Europa. Tydligen vill inte Meta gå med på EU:s regler. Korkat om du frågar mig. USA må vara stort, men utan att få med Europa kommer de knappast kapa åt sig den stora kaka som nu ligger och väntar på att bli uppäten.

Jag hade läst någonstans om nya uppstickare på gång och hittade igår tillbaka till Mastodon. En mer decentralicerad variant av s.k microblogg. Hur den är och om jag kommer att fortsätta att använda den får framtiden utvisa. Men jag gillar den.

Problemet är väl bara att jag under alla år med twitter hade byggt upp ett skapligt trevligt flöde med en bra blandning av användare att följa. Intressanta debattörer, roliga twittrare, kompisar, nyhetskanalare mm. Det gav mig blandade tweets om allt från inrikespolitik, sport, AIK och fågelskådning och naturvård.

Nu måste jag på något sätt börja om och se till att mitt Mastodonflöde blir lika intressant och jag måste säga att det kan bli lite svårt. Jag är inte lika flitig på att vara ute och läsa på sociala medier som jag var när twitter kom. Jag har blivit lite lat och mitt sociala nätverkande består mest av slentrianmässigt postande av snygga soluppgångar på Instagram och diskusioner om fåglar på Facebook. När jag inte läser trådar om hur fruktansvärt dåliga AIK och herrlandslaget är nu för tiden.

Vi får hoppas att jag lyckas och att Mastodon kan ge mig ett lite bredare socialt flöde på internettet. Jag har i alla fall skapat en profil och kopplat bloggen dit och postat mitt första inlägg. Jag var lite sugen på att börja med ”Tack för insläpp” Men alla kanske inte skulle förstå ironin.

Vill ni följa mig hittar ni min profil här:

Mastodon


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.