Min jakt på fjällgåsen


Den Norrbottninska delen av min semester kunde inte starta bättre ur ett rent ornitologiskt perspektiv. En Fjällgås hade siktats tillsammans med en flock Grågäss, bara ett stenkast från svärföräldrarnas hem.
Att lokalen dessutom var en rastplats utefter vägen mellan Luleå och Boden gjorde det hela till öppet mål, så här skulle det bli fjällgåskryss till frukost. Nåja, efter en lång bildag igår blev det knappast någon frukostskådning för min del. Jag skjutsade familjen till stranden kring lunch och drog själv iväg i riktning mot boden.
Som tröst utifall gässen gett sig av kunde jag glädja mig åt att det skitats en hel del skräntärnor längs älven, vilket också skulle innebära ett kryss.
När jag väl parkerat bilen så flyger en tärn-/mås-liknande fågel in bakom träden, men jag hinner inte artbestämma den, men detta bådar givetvis gott.
Raskt iväg nedför stigen mot stranden där besvikelsen snabbt blir den dominerande känslan. Inte en fågel i sikte. Jag spejar noggrant över älven utan att se tillstymmelse till liv. Efter ett tag kommer en Fiskgjuse flygandes och sonderar vattnet lika noga och systematiskt som jag, men han/hon verkar ha dragit samma lott som jag.
Skruvar upp förstoringen på ockularet och spejar nedströms där jag får syn på två storlommar (årets första för min del) men inte ett spår efter vare sig Gäss eller Skräntärnor.
Jag är precis på väg att ge upp helt när jag ser 3 vita fåglar flyga mitt över älven. En snabb omriktning av kikaren för att konstatera att det rörde sig om Skrattmåsar, men när jag följer dem så hittar jag äntligen en Skräntärna så turen blev i alla fall inte helt förgäves.
På vägen hem får jag dessutom syn på Gäss en bit nedströms, men jag hittar tyvärr ingenstans att parkera bilen för att kunna ställa upp kikaren. Jag gör några försök att parkera intill vägkanten, men det känns inte riktigt säkert på en riksväg där folk håller 100+ km/h, så jag bestämmer mig för att göra ett nytt försök senare i kväll och istället göra familjen sällskap på stranden.
Nu håller vi tummarna för att
1) Gässen flyttat uppströms
2) Jag hittar något ställe att parkera bilen och ta mig närmare gässen där de höll till sist jag såg dem.
3) Att fjällgåsen är kvar bland dem.
Jag återkommer med fler rapporter om hur det går
 
 


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.