Poliskostnader kring fotbollen


Time for Heroes
Jag brukar tjata om att fotbollspubliken drar in mer pengar till stadskassan än vad polisen kostar men har aldrig riktigt ställt samman några siffror så jag tänkte faktiskt ta och göra ett litet räkneexempel här för att visa att jag har rätt.
Det finns dock problem med det hela och det är att jag inte har några exakta siffror och att de siffror jag hittar har några år på nacken. Närmare bestämt 2007, men jag tror inte att situationen ändrats så mycket sen dess att det påverkar helheten så mycket.
Ett annat problem är att det är svårt att få en komplett blid. När det står om polisens kostnader kring fotboll i media så är det för det mesta hela notan som redovisas. Att poliserna kostar pengar oavsett om det är match eller inte tas det sällan hänsyn till, så vad merkostnaden landar på får vi nog aldrig reda på så länge mediaklimatet är på etablissemangets sida. Men visst vore det lite spännande om AIK, Hammarby och Djurgården valde att bestrida notan de får och kräva att de får en exakt siffra på just merkostnaden.
Därför ska vi ta detta lilla ovetenskapliga räkneexempel med en nypa salt. Vad som jämförs i det är Supportrars Biljetter plus konsumtion kring matchen och polisens kostnad för kommenderingstimmar inkl supporterpolisens kostnad.
Enligt SVT:s undersökning av polisens omkostnader så kostade Polisinsatserna kring Allsvenskan 2007 i runda tal 60Mkr. Det låter mycket med Allsvenskan besöktes samma år av 1 867 039 åskådare, så per besökare får vi en kostnad på 32 kr vilket jag inte tycker låter så farligt.
Ska vi då titta på inkomsterna till stadskassan så börjar vi med biljetterna. Säg att snittpriset ligger på 200 kr (en gissning, det kan vara mer det kan vara mindre) varav 6% är moms. Det ger en summa på momsintäkter för biljetter på 22 400 000 ungefär.
Till det lägger jag lågt räknat en hundring per match i övrig konsumtion och där är momsen 25% det ger en summa på  46 600 000 ungefär.
Totala konsumtionsintäkter för fotbollen blir alltså 69 000 000
Alltså gav fotbollen en nettoinkomst för staten med 9 000 000 år 2007
Ska polisen nu börja ta extra betalt för bevakning av idrottsevenemnag så ska jag få göra avdrag för att jag går på fotboll.
Om någon har mer aktuella siffror tar jag gärna emot kompleteringar, och om någon mer räkneintresserad vill spinna vidare på detta så ser jag fram emot det.

Nedklottrat den

av

Kategori:


6 svar till “Poliskostnader kring fotbollen”

 1. Förutom att det är rena gisse-tal så kommer den stora intäkten från 25 procentig merförsäljning. Eftersom vi leker gissningsleken skulle jag gissa att större delen av merförsäljningen är inte konsument varor utan mat, dryck och snacks, dvs 6% moms inte 25.
  Du räknar också bara på Polisens kostnader. Vilka andra kostnader får samhället? Arenor, sjukhus, närliggande verksamheter osv.
  Tar ingen ställning för eller mot fotboll/hockey etc men jag måste tyvärr avfärda din slutsats till det faktum att det är rena gissningar. Men jag skulle mer än gärna vilja se riktiga siffror på detta.

  • Visst är det gissningar, och ska vi få en sann bild av det hela så tillkommer det mycket mer faktorer som måste räknas in, och det är det som är problemet med hela den här debatten. Det enda som tas upp är vad polisen kostar, att den kostar oavsett om det är match eller inte nämns aldrig. Att fotbollen drar in pengar i form av skatteintäkter nämns aldrig, Att den ger arbetstillfällen vid närliggande verksamheter, att det kostar att städa gatorna kring en arena efter match nämns heller aldrig.
   Jag påstår inte att det är någon sanning jag kommer med, men det finns andra sätt att se på det och man måste sätta polisens kostnader i ett sammanhang. 32 kr per åskådare låter inte direkt mycket i mina öron. 

  • Vore intressant att veta vad du grundar den känslan på.
   Själv har jag varit medlem i AIK sen jag var 15 år och har varit mycket engagerad sådan i perioder och vet att klubbar som AIK, Hammarby, Djurgården, IFK Göteborg, Malmö och Helsingborg lägger enorma resurser och mycket tid på detta. Men tyvärr bestraffas ideligen och nu ska de dessutom betala polisen. Självklart kommer deras eget säkerhetsarbete att bli lidande av det.
   Visste du t ex att AIK:s säkerhetsorganisation ansvarar för Lanslagets arrangemang, vilket i mina ögon tyder på att åtminstone SvFF anser att de kan sin sak.

 2. På samma sätt som man kan säga att polisen skulle gjort något annat hade de som går på fotboll köpt mat på Ica istället för korv på fotbollsstadion = intäkterna till staten går på ett ut.
  Jag tror dessutom inte att poliserna ändå hade kostat pengar, summan av alla brott är inte konstant. Dessutom kan man fundera på prioritering – känns det härligt att andra brott får mindre fokus pga fotbollen?

  • Nu begås det inte direkt många brott kring fotbollsmatcher även om media länge försökt att vinkla det så. 2008 anmäldes 170 brott kring stockholmsfotbollen med totalt 550 000 besökare. Jämför det med Hultsfredsfestivalens 23 000 besökare där det anmäldes 243 brott.
   Den 100-lapp jag räknade med som övrig konsumtion räcker till Öl och Souvernierer. Inköp som inte skulle ske om jag valde att stanna hemma.
   Visst skulle det vara bättre om polisens resurser gick till annat, men ibland kan man också undra över deras prioriteringar. Varför kommenderar man t ex ut ridande poliser och kravallpoliser till Råsunda när AIK spelar mot Trelleborg?
   Faktum kvarstår i alla fall. Polisen tar betalt för något som jag som skattebetalare redan betalt för.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande inlägg