Säkerhet på förskolan


Pysslingen Skattgömman
Jag har just kollat på Kalla Fakta på Tv4play om skador på förskolan.
Tanken som slog mig när TV4 som vanligt slår på stort med sin sensationsjournalistik var att när det gäller mina barn så har de slagit sig mer hemma än på förskolan. En gång har vi tvingats besöka akuten på grund av en olycka och den skedde hemma hos min bror.
Nu är jag inte så dum att jag tror att min familj är statistiskt gångbar som jämförelse, så jag snokade vidare lite på nätet för att hitta någon form av statistik över barnolycksfall i Sverige att jämföra med.
Det jag hittade var denna publikation (PDF) från socialstyrelsen som visar att runt 60 000 barn/år från 1-6 år skadas så att de måste uppsöka sjukhus.
Ställ det mot de 6-7000 som Kalla Fakta pratar om i förskolan. Om Förskolan skulle ha samma skadestatistik som sammhället i helhet skulle siffran ligga på över 20 000 skador per år. Läste fel i statistiken, så siffran stämmer inte, den är högre, men just nu snurrar det bara i huvudet. Tycker att siffran jag fick fram låter osannolikt hög.
Tillägg: Ialla fall så skadas runt 10% av alla barn i Sverige så svårt att de behöver uppsöka akut eller jourmotagning. c:a 850000 barn finns inskrivna i svensk förskola *obekräftad siffra från twitter som jag bör kontrollera. 7000 barn som skadas i förskolan motsvarar i såfall under 1%.
Tillägg2: Den obekräftade siffran från Twitter gällde även skolbarnomsorgen (fritids) och det rör sig om närmare 500 000 barn i svenska förskolan. 10% av dessa är 50 000.
Nu är det inte så att jag tycker att det är ok att barn skadar sig i förskolan och att förskolan inte kan bli bättre på säkerhet, men att som Kalla Fakta blåsa upp detta och påstå att det är farligt för barn att vistas i förskolan blir rent löjligt när verkligheten är den att Förskolan är en mycket säkrare miljö för barnen att vistas på än hemmet.
Sen tycker jag att det är bra att de tar upp att arbetsmiljölagstiftningen inte omfattar förskolebarn. Att det skulle vara komplicerat att låta vuxna s.k barnskyddsombud representera barnen i skyddsronder mm är rent trams enligt mig.
Det är inte administrationen av detta som skulle vara komplicerad och dyr, däremot skulle det kunna bli mer komplicerat och dyrt för kommuner och andra förskoleanordnare att upprätthålla säkerheten när Förskolepersonalen får ett kraftfullare verktyg att använda för att ställa krav. Bland annat skulle det säkert innebära att man blev tvungen att införa ett tak för hur stora barngrupper man får ha, vilket skulle ställa till det för många som driver förskola. Men framförallt för de politiker som ska dela ut pengarna.

Nedklottrat den

av

Kategori:


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande inlägg