Frövisjön
Idag blev det sen lunch så jag tog en sväng förbi Donken och tog med mig en påse ut till Förvisjön för att titta till Sångsvanaran på hemmaplan.
En riktigt trevlig tur och bra liv i och omkring sjön just nu. Inte några tusental som vid Tysslingen men gott och väl ett par hundra sångsvanar och säkert lika många Kanadagäss.
Mindre Sångsvan har observerats bland Sångsvanarna även vid Frövisjön, men förhoppningarna att hitta någon bland alla vanliga var som vanligt låga. Jag hittade ingen på det första svepet och sen var det så mycket annat att titta på att jag faktiskt fick svårt att leta. Änderna har börjat dyka upp, så det blev årskryss på Kricka och Bläsand. En Varfågel jagade längs taggtrådsstängslet i det höga gräset och en Ormvråk satt lugnt och spanade ut över sjön på en av staketstolparna.
Tranor och Gråhäger spatserade i starndkanten och Sädgäss betade på åkern vid norra stranden av sjön.
Efter ett tag kom en havsörn inglidande från öster och alla gäss och änder flög ned till den västra stranden och sökte skydd.
När allt hade lugnat sig tänkte jag att det kunde vara läge att räkna alla Sångsvanar. 1, 2, 3, 4, 5….
….209, 210, 211, 212, 213…. nej vänta nu, 212:an var ingen vanlig Sångsvan. Markant mindre och med mycket mer svart på näbben än de andra stod hen där på isen. X för mig.
När jag spanade över flocken igen så hittade jag ytterligare en Mindre Sångsvan. En 2K fågel med nästan kolsvart näbb.
Sen åkte jag och hämtade Lilleman på skolan och skjöt resten av jobbet till ikväll, för hur skulle jag lyckas förklara för Lilleman att jag varit iväg på min sena lunch och kryssat det vi letade efter i helgen.
Givetvis fanns fåglarna inte kvar på samma ställe som jag hade hittat dem. (varför kan inte alla fåglar vara som tranor) Det blev till att leta igenom hela skocken igen. En annan skådare fanns på plats, men han hade inte sett dem. Varken den unga eller den vuxna fågeln. Men de finns där ute så det är bara att leta och leta.
Efter en ganska kort stunds letande hittar jag faktiskt ett huvud som sticker upp ur vassen. Ett huvud med en näbb som är nästan helsvart. Yes där var den igen och nu fick Lilleman sitt efterlängtade kryss nummer 100.