Ord från en svunnen tid

I mitt grubblande om vad man kan tänkas blogga om så fick jag en idé om att skrapa ihop en lista med ord som var vanliga när man var liten som man inte hör så ofta idag.
Eftersom jag är en stor förespråkare av att det absolut inte var bättre förr så gick idén ut på att det skulle vara ord som man faktiskt är ganska glad över att slippa höra.
Vi börjar med det fulaste ord som någonsin funnits i det svenska språket.

Framstjärt

Vem var först att benämna kvinnors och flickors kön som framstjärt? Var han (ja det måste varit en han, troligtvis en präst) och var han nykter. Att folk ens orkade debattera ordet snippa när det etablerades begriper jag inte, med tanke på att det en gång för alla tog kål på framstjäretn.

Terrorbalans

Visst växte jag upp i en tid av positiv utveckling, men atlantpakten och warsavapaktens kapprustning var ett ständigt förekommande diskussionsämne och faktum är att jag var livrädd för krig när jag var liten. Jag hade dödsångest när jag skulle sova på grund av det kalla kriget. Att tiderna kanske är mer turbulenta nu kan jag hålla med om, men jag tror att mina barn somnar lättare till finanskris än vad jag gjorde till terrorbalansen.

Barnaga

När jag föddes var det fullt lagligt att slå barn. Rätten hade visserligen avskaffats tidigare, men det var först 1979 som det utryckligen förbjöds. Det fanns de som tyckte att det var fel att införa förbud mot aga och de tycker säkert det fortfarande, men tack och lov blir de färre och färre.

Videovåld

Ni barn och ungdomar som växer upp nu skulle aldrig tro mig om jag försökte förklara hur hemskt video, hårdrock och dataspelen ansågs vara förr. tidigt på 80-talet så satt vuxna i TV och pratade om hur hemskt detta var och om att jorden skulle gå under för att man kunde hyra filmer i videobutiker.

Tillsynslärare

När jag var liten hade inte varje skola en rektor, utan vissa mindre skolor hade bara en tillsynslärare. Idag heter det team-ledare, arbetslagsledare eller något annat mer modernt. Men då hette det fortfarande tillsynslärare och var väl mest en titel som hängt kvar. Men titeln kom från den tiden då rektor och skolledning behövde hjälp med tillsynen av eleverna som skulle tuktas. Tack och lov ska inte elever tuktas längre utan nu är kunskap och lärande skolans ledord.
Någon som kan kompletera listan med fler ord från förr som ni är glada över att inte höra så ofta idag?


Kommentarer

Ett svar till ”Ord från en svunnen tid”

  1. Järnridå.
    Östtyskland. 😎

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.