Bortglömda ord

Fråga mig inte varför jag helt plötsligt och utan anledning började tänka och fundera kring ord man använde ganska flitigt som barn och tonåring, men som nu försvunnit.
Vissa av dem var säkert väldigt lokala som t ex ordet ”treputt” Är du född i slutet/mitten av 70-talet och uppväxt i Vänsta i Kolbäck i Västmanland, så vet du säkert vad det är. Frågan är om fenomenet någonsin spred sig utanför vår lilla domän eller om det var så att det bara var vi som drog en treputt och att både leken och ordet försvann med att vår barndom tog slut.
Ett annat ord är verbet ”Hånka”, något jag gjorde en hel del när jag var runt 14-15 men i takt med att jag slutade Hånka så försvann ordet, och jag hör det inte ens av de som är runt 14-15 idag.
Jag tror inte ens jag sett någon hånka på mycket länge, så vem vet ungarna kanske är mer skötsamma och tänker mer på sin säkerhet än vad en annan gjorde.
Skönaste ordet från min barndom/ungdom är i alla fall ett ord som egentligen aldrig borde ha blivit ett ord, men som på grund av en helt underbar felsägning fastnade.  Jag syftar givetvis på ordet ”knollronkare” ett skällsord som snarare förvirrade den man använde det emot.
jag tror nog att jag ska börja använda det lite oftare, eller vad tycker ni era knollronkare
Barndom, ungdom, ord, bortglömda, treputt, honka, knollronkare


Kommentarer

4 svar till ”Bortglömda ord”

  1. Profilbild för Ejkej

    Nu får du se till att sandlådan blir klar till lillgrabben! Så vi kan bjuda in Enlund på en treputt 😉

  2. Profilbild för

    Underbara ord…men jag stod och såsade på jobbet en dag, och då började jag undra…hmmm, undrar vad Ping-Pong gör nu förtiden? Dyker han fortfarande efter fiskedrag vid Gästis? Har du nåt svar?

  3. glömde ju namnet..

  4. Bra fråga, jag googlade lite och hittade en överläkare och en tonsättare med samma namn, jag skulle inte tro att någon av dessa två är ping-pong, så han är nog kvar vi Gästisbryggan och dyker efter drag.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.