Pilgrimsfalkar anländer till Västerås

Profilbild för johankarlsson

Idag var jag och Lilleman med om något stort. 5 st Pilgrimsfalksungar anlände från Nordens Ark till sitt nya hem högst uppe på Djäknebergets Vattentorn och vi fick vara med när de bars upp och flyttade in i sitt nya bo.
Det hela är en del i ett långsiktigt projekt för att rädda Pilgrimsfalken och som påbörjades redan på 1970-talet. Då var Pilgrimsfalken näst intill utrotad ur Sveriges fauna, men Naturskyddsföreningens arbete har räddat stammen och det finns nu två livskraftiga populationer. En i Sydvästra Sverige och en i Norra Norrland. Nu ligger fokus i projektet på att få till en länk mellan dessa populationer som har mycket liten kontakt med varandra. Därför sätts det nu ut falkungar i Mellansverige.
Innan ungarna sattes ut i boplatsen på vattentornets tak så visades en hon och en hane upp för oss som var där. Mest fågelskådare, men en och annan nyfiken förbipaserande stannade också till och undrade vad det var som skrek.

Vi fick en kort genomgång och presentation av Projekt Pilgrimsfalk från Nordens Arks representant. Här assisterad av projektledaren Daniel Green.

Sen var det dags för fotografering från alla tänkbara vinklar.

Hanen var ganska lugn och lät sig väl fotograferas, men honan var lite ilsken och stressad och fick ta det lugnt i famnen.

Ganska bra utsikt de kommer att ha den närmsta tiden.

Läs mer om Projekt pilgrimsfalk på Naturskyddsföreningens hemsida
 

Liknande inlägg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.