Skäggmes

Profilbild för johankarlsson

Idag åkte jag själv iväg till Hjälstaviken och smög omkring i vassen på en spång som kallas WWF-spången. På den spången kommer man verkligen ut i vasshavet som omger den avsnörda gamla mälarviken.
Syftet med detta var att jag ville se Skäggmes. Fågeln tillhör inte de ovanligaste fjäderfäna i Sverige, men dess val av biotop att vistas i gör den lite knivig att hitta.
Den föredrar nämligen att hålla till i stora bladvassbälten och till skillnad från sångarna så för den inte så mycket liv så man måste spetsa öronen ordentligt och hoppas på lite tur.
Att jag var ensam underlättade det hela och jag kunde ensam smyga fram och tillbaka på spången och lyssna, och hålla utkik. Ett äldre par som satt och picnickade vid bron som går över ån som förbinder Hjälstaviken med Mälaren var ute i samma ärende, men de hade inte hört eller sett något.
Jag fortsatte att smyga fram och tillbaka och tittade på trollsländor och andra småkryp samt några fiskande Fiskgjusar, men de enda pip jag hörde från vassen tillhörde Sävsångare, Sävsparvar och en familj Gulärlor. Inga Skäggmesar.
Högsommarvärmen gjorde mina promenader lite småjobbiga och det var ganska gott om broms efter spången. När jag vandrat fram och tillbaka i nästan två timmar bestämde jag mig för att ge upp och smög min sista vända tillbaka mot parkeringen.
Då hörde jag ett pip inne ifrån vassen som möjligtvis kunde vara det jag sökte och jag kontrollerade med mitt inspelade ljud i mobilen. Visst var det en Skäggmes som ropade svagt. Dock sågs ingen fågel till i närheten av spången i den täta vassen och jag gick vidare. 2-3 steg hann jag ta innan det lockade riktigt nära och sekunden senare fick jag syn på en fågel och sedan kom 2, kanske 3 till. De kom snabbt och försiktigt fram och flyttade sig en efter en över spången in i vassen på andra sidan.
Ett riktigt bra fotoläge när de satt på räcket, men givetvis strulade jag med kameran så några bilder blev det  inte.
På vägen hem gjorde jag ett kort stopp vid Granngården nere vid Östra hamnen för att se om det fanns några Turkduvor på plats. Vilket det gjorde.
Ett kryss och ytterligare en fågel på min årslista i Västmanland blev dagens resultat.

Liknande inlägg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.