Fåglar jag fotat – skäggmes

Profilbild för Johan Karlsson

Skäggmes är en fågel som jag visste fanns här i krokarna innan jag började skåda, men jag hade aldrig sett den.

Efter att ha skådat ett antal år så förstår man varför. Om man bortser från vissa vintrar när det kan bli riktigt stora flockar skäggmes på vissa lokaler så är skäggmesen en svårskådad fågel för den oinvigde. De lever sitt liv i små flockar i stora vasshav. Om man inte vet vad man ska lyssna efter så är det riktigt svårt att få någon glimt av dem. Inte ens när man vet vad man ska lyssna efter lyckas man se dem.

Jag hade ett antal skapliga bilder på unga skäggmesar och på honor, men det är ju hanen med den snygga mustaschen man vill få en bild på.

Därför var det riktigt kul när en skäggmesgrupp började pinga i vassen vid Hässlö när jag var där ensam en dag. Ganska snabbt kom denna hane fram och visade upp sig för mig.

Tåkern är annars den lokal i Sverige där det är lättast att hitta skäggmes. Hjälstaviken i Uppland är också bra. En faktor som gör dessa lokaler bra för att se skäggmes är att det finns spångar och gömslen ute i vassen, så att man kan komma dess invånare nära.

Hässlö i Västerås tycker jag fungerar bra också. Där finns en cykelbana som går i kanten av vassen som ger oss möjlighet att komma vassfåglarna nära.

Liknande inlägg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.