Fågelåret 2012 – December

Första helt kryssfria månaden för både mig och lilleman. Jag gick krysslös i februari också, men då lyckades jag i alla fall årskryssa tre arter. December blev dock helt utan både riktiga X och årskryss för både mig och Benjamin.
Fokus i december låg helt på vintermatning, dels vår egen hemma på tomten och på diverse skogsmatningar vi brukar besöka.
Blåmes äter hirs
Vi testade lite nytt foder i form av hirs som uppskattades av mesar och pilfinkar.
Månaden inleddes med riktigt kallt väder och lagom med snö vilket gjorde att det var ganska lätt att ta sig ut i skogen utan skidor eller andra hjälpmedel. Rönnbymatningen hade jag hört om utan att riktig veta var den låg och med lite hjälp med vägbeskrivning från bekanta så blev det en utflykt redan den första december.
trädkrypare
I brist på riktiga kryss så kunde jag i alla fall glädja mig åt att lyckas fota nya arter som denna trädkrypare, domherre, bergfink m fl.
Månadens stora fågelhändelse var annars bomben som släpptes dagen före julafton. En indiansidensvans hade synts i Ramnäs. Själv pulsade jag omkring i skogarna kring Gävle för min traditionella julskådning där jag fick årets andra gråspett för min del. Den första såg jag i somras utanför Luleå. I Västmanland saknas fortfarande gråspetten för mig.
Indiansidensvans
Indiansidensvansen slog ner som en bomb för hela skådarsverige och jag var nog inte ensam om att våndas över hur man skulle göra. Kasta sig i bilen och åka hem igen på julafton, eller ha is i magen och hoppas att den stannade kvar.
Jag valde det sistnämnda, men 75-100 tappra skådare mobiliserade sig ändå och inväntade Kalle Anka i ett kylslaget Ramnäs. Några få kandidater lyckades de hitta, men inget foto och ingen säker obs. Allt efter att dagarna gick så minskade antalet skådare och när jag och Lilleman äntligen  var hemma och klara med alla släktkalas den 27/12 var vi de enda som vandrade gata upp och gata ned och letade. Vi hittade en flock sidensvansar, men ingen indian bland dem.
Vem vet, det kanske flyger omkring en fortfarande i något närliggande samhälle, men i Ramnäs återfanns den aldrig.

En sammanfattning i siffror

antal rapporterade arter

Jag: 37
Lilleman: 31

Antal X

Jag: 0
Lilleman: 0

Antal årskryss

Jag: 0
Lilleman: 0

Minnesvärda observationer

  • Första vinteruflykten till rönnbymatningen
  • Gråspett i Gästrikland
  • Bergfink på egen matning
  • Domherre på egen matning

 


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.