Månadens fåglar – Februari 2014

Jag ligger lite efter med mina månatliga sammanställningar av mitt skådande. Dels på grund av skrivkramp och dels på grund av att jag inte har tid på grund av jobb och att den mesta av fritiden spenderas med kikaren i hand.
Men här kommer en rapport från när vintern blev till vår.
Jag valde att starta månaden i skogen för att få in gråspetten på min västmanländska årslista. Ingen svår art att få in, men det brukar krävas lite tid och tålamod för att lyckas med det, så jag åkte ut till en matning där jag brukar se den. Var på plats innan fåglarna vaknar och tog mitt frukostkaffe i väntan på att solen skulle gå upp.
Det hela slutade med att jag fick se 4 hackspetsarter samtidigt på matningen. Spillkråka, gröngöling, större hackspett och så gråspetten.
gråspetten
Sen följde några veckor med en ganska stor längtan till våren. Lite skådning i skogen med förhoppningar om hökuggla och tallbit var väl det av vinterskådningen som återstod för mig. Hökuggla lyckades jag hitta i skogarna utanför Virsbo, där jag också lyckades hitta en snösiska. Men tallbit gick jag bet på den här vintern. Bara att hoppas på några tidiga besökare i november-december för att få in den på årslistan.
Vårskådningen började sedan med ugglelyssning i skultunaskogarna och det gick sådär. Blåsten var ganska hård för det mesta och det var svårt att höra något alls vissa kvällar, men någon kattuggla här och en pärluggla där lyckades jag i alla fall med och sen en sparvuggla på väg hem från jobbet.
Runt den 20:e kom sen våren med buller och bång och den 22:a fick jag in min första februarilärka någonsin. Att våren sedan tog en paus gjorde att man i lugn och ro kunde kryssa av art efter art av de tidiga vårfåglarna, som gäss, svan, tofsvipor och lärkor.
Jag passade till och med på att skåda lite trut i hamnen i Västerås och såg möjligtvis en kaspisk trut. Lite för kort obs för att säkerställa den, och sedan hittade jag aldrig den igen i truthavet.

Kortfakta Februari

Antal rapporterade arter

Jag: 46 (nytt rekord)
Benjamin: 16

Antal årskryss

Jag: 13
Benjamin: 14

Antal X

Jag: 0
Benjamin: 0

Minnesvärda observationer

  • 4 arter hackspett samtidigt på matning
  • Hökuggla på ett hygge efter ett antal försök
  • Ädelkryssade snösiska
  • Äntligen en februarilärka

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.