Månadens fåglar – Januari 2013

I slutet av förra året började jag sammanfatta mitt och Benjamins fågelår och på grund av den stora mängd som jag ville få med så delade jag upp det i månadsportioner. Intressant arbete, men ganska jobbigt. Därför tänker jag i år göra dessa månadssammanställningar direkt när månaden är slut.
Visserligen är inte Januari slut än, men det rör sig om 4 arbetsdagar och jag kommer inte att göra några utflykter kvällstid denna vecka, så det är något eventuellt skolgårdskryss som missas och det kan jag editera efteråt.
Månaden började i alla fall med ett litet internt artrace mot min skådarkompis Jocke som jag vann med 36 arter.
Årets första fågel blev Korp som jag fick i skogen mellan Rålken och Svanå. Dagen var annars en riktig skitdag med plusgrader och snöslask och vandringen till matningen vid Klåfotakärret var en riktig plåga, men artmässigt var den mödan värd med stjärtmes, nötskrika och mindre korsnäbb.
Nyårsdagens ryck av mig gav mig ledningen på svalans Västmanlandslista för året och nu fick jag blodad tand och hela första veckan gick åt till att årskryssa. Både på egen hand och tillsammans med Benjamin.
Det gick riktigt bra och årskryssen ramlade in och det var inte förrän den 7:e januari som jag blev helt utan årskryss.
Större Korsnäbb
Den 12:e var det sedan dags för Västmanlands Artrally och årslistan fylldes ytterligare. Vår plan var att börja tidigt vid Tidö för att jobba oss in genom stan och ut i skogen. Det gick sådär måste jag säga. Vinnande laget hade börjat i skogen och jobbat sig inåt stan. Vi förbättrade vårt individuella resultat jämfört med förra året, men placeringsmässigt försämrades det markant och vi blev näst sämsta Västeråslag. Det enda glädjeämnet var att vi var det enda laget som hade orre på vår lista.
Dagen efter Artrallyt var det vackert gnistrande vinterväder och jag och Lilleman tog då chansen på Gråspett och Tallbit uppe i Västanfors. Tallbit fick vi, men Gråspetten den skygga rackaren höll sig borta. Däremot fick vi gråsiska vilket vi saknar hemma denna vinter.
När vardagen var tillbaka blev det mest helgskådning och helgen som kom blev det bara på söndagen. En lång utflykt på egen hand som började redan kl 7 på morgonen ute vid en skogsmatning. Nu skulle Gråspetten kryssas in i Västmanland vilket den också gjordes.
gråspett
Jag tog också en längre promenad i en skogsbit som jag vet ska ha tretåig hackspett, men det blev nit på den. På morgonen innan solen gick upp hade jag dock en slaguggla och en sparvuggla inte långt från matningen jag väntade vid. Det var årets andra sparvuggla för mig. En art jag missade helt förra året.
Sparvuggla
I skrivande stund har jag precis skickar in mitt bidrag till Vinterfåglar in på knuten 2013 och har fortfarande lite värme kvar från dagens utflykter som bland annat innefattade årets första besök ute vid Asköviken. Ett försök att komma nära skäggmes som misslyckades, jag hörde något som skulle kunna vara ett lockläte, men det var långt bort och bara ett ynkligt kvitt så detta årskryss får vänta ytterligare ett tag.

En sammanfattning i siffror

Antal rapporterade arter

Jag: 58
Benjamin: 43

Antal X

Jag: 0
Benjamin: 0

Antal Årskryss

Jag: 58
Benjamin: 43

Minnesvärda observationer

  • Sparvuggla jagar mus och flyger nästan på mig vid Ängsö
  • Svartmesar som äter ur mina händer vid Klåfotamatningen
  • Morgon i skogen med gråspett, ugglor och nötkråka

Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.