Sångarsymfoni


Drog ut en sväng mot Björnön på kvällskvisten för att se om jag kunde ha lite tur med några sångare.
En hel del sångare anlände när jag var på Öland, och på Björnön har vassångare, trastsångare och gräshoppsångare rapporterats. Kunde jag bara få in en av dem skulle jag vara nöjd.
vassångareJag hinner bara ut ur bilen vid björnöhalsen när jag hör vassångaren svagt. Vassångarens sång är svår att beskriva, men den påminner lite om det där högfrekventa surret man kan höra under kraftledningar, så för en oinvigd är det nog svårt att fatta att det är en fågel. Jag kan helt klart tänka mig att en och annan joggare på spåret runt Björnön tror att de fått tinitus när de passerar den.
Jag klev ut på bryggan och lyssnade vidare efter trastsångare och gräshoppsångare, men det enda som hördes var rör- och sävsångare. De låter ganska lika, men en gammal kom-i-håg ramsa från min naturkunskapslärare på förskollärarlinjen fungerar bra. Sävsångaren sjunger rörligt och rörsångaren sjunger sävligt.
En näktergal började så sakta ta ton, några lövsångare sjöng i träden på andra sidan vägen och rördromen basunerade i vassen.
Gräshoppsångaren hade hörts en bit norr om halsen och lat som jag är tog jag bilen till parkeringen vid badet och promenerade ner till spåret därifrån. Vassångaren hördes nu ännu intensivare och näktergalen hade kommit igång. Jag gick sakta norrut på spåret och lyssnade intensivt, kraftigt störd av näktergalen, men mitt i dess sång hör jag ett bekant karra-karra från vassen. Kupar händerna bakom öronen för att sålla bort den högljuda näktergalen och där är trastsångaren. När näktergalen tystnar en stund hörs den mycket tydligt.
Strax därefter hundra meter norrut kommer sen gräshoppsångaren igång och jag ställer mig i mitten och hör då alla tre (vassångare, trastsångare och gräshoppsångare) samtidigt. Riktigt fin upplevelse som slår ESC med hästlängder.
 

Nedklottrat den

av

Kategori:


Ett svar till “Sångarsymfoni”

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande inlägg