Öland runt idag

Idag var sista dagen med skådning (om jag inte gubbvaknar i morgon och hinner med en tur före frukost).
Vi hade bestämt igår att vi skulle styra kosan norrut för att 1. Få se mer av Öland, 2. Komma bort från Ottenby och få lite lugn och ro.
Vi började med att dra rakt över ön för att ta den östra vägen upp via Stenåsabadet där brandkronad kungsfågel observerats de senaste dagarna. När vi kom dit så stod ett gäng gubbar och stirrade upp i en granridå så vi gick också dit. Väl där blev vi hänvisade till en dunge med tallar av en vänlig engelsman.
Vi hann knappt in i dungen förrän vi hörde något som lät som en kungsfågel men ändå inte. Dagens första kryss, men vi ville se den också. Den och en hel del annat smått höll till längst upp i tallarna och små sångare och kungsfåglar är ganska lika underifrån måste jag säga, men till slut lyckades vi hitta den och vi höll nästan på att välta baklänges när vi följde den från tall till tall.
Nu for vi vidare norrut och gjorde några korta stopp om vi såg något intressant efter vägen. Några ormvråkar och en brun kärrhök.
Uppe vid Långe Erik var det ganska lugnt. En hel del rastande ejder, tärnor i viken men bara silvertärnor och inga småtärnor. En havstrut fick vi in på ölandslistan samt ärt- och törnsångare för Lilleman.
När vi fikat färdigt och gick mot bilen igen så stannade jag till på bron mellan Stora Grundet och parkeringen för att kolla igenom stenarna igen efter tärnor och då fick jag syn på en avvikande individ med tydligt nackrufs. En kentsk tärna. Kryss nummer två för dagen.
0511_kentsk
Avståndet var lite långt för kameran, men där är den i alla fall. (jag tog ett kort med mobilen genom tuben också)
På vägen söderut igen så såg vi en skylt om raukar, så vi tog en liten avstickare till Byrum och låtsades att vi var på Gotland.
0511_raukar
 
Nu ringde också brorsan, de hade tydligen vaknat till liv i stugan och var på väg till Borgholm, så vi bestämde oss också för att åka dit.
En glass och en kort promenad runt centrum hann vi med, men var hade de gjort av Solkatten? Där låg en outlet nu?
Nu behövde bilen bensin snart, så jag googlade efter stationer där jag kan betala med kort (Shell, St1 och Jet). En mack på hela Öland och den passerade vi för flera mil sedan i Löttorp. Vi fick helt enkelt lämna ön för en kort stund och tanka i Kalmar så nu har jag och Lilleman varit på Öland två gånger i år.
Efter tankningen tankade vi med lite korv på IKEA och sen drog vi mot Arontorps Naturreservat för att hitta en halsbandsflugsnappare. Den sista arten vi saknade av de vi satt upp på önskelistorna. (Småtärna har jag plockat bort, för de måste vara påhittade).
Ett ganska trevligt naturreservat inte helt olikt Åholmen hemma, men med gulsippor istället för vitsippor.
Efter en ganska kort promenad så hörde vi ett lockläte som vi inte kände igen och strax därefter så fick vi också syn på en hane som sjöng en liten trudelutt för oss.
0511_halsbandsflugsnappare
 
Det fans en hona där också och de verkade ha bosatt sig i en holk en bit in i snåren.
Nu ringde brorsan igen och ville att vi skulle köpa lite crème fraîche (hallå där, du skulle ju stå för maten sa vi ju)
Ok, ett snabbt stopp på ICA och hem med varorna för vidare färd mot ett kalkbrott ett stenkast från stugan, där jag såg pungmes igår. Rostgumpsvala hade också rapporterats från kalkbrottet, men vi började med den lilla dammen för att hitta pungmesen som visade sig vid sitt bo den här gången.
Vid den större dammen såg vi gott om backsvala, men ingen rostgump. 4 gråhakedoppingar på bo låg också där, så helt förgäves var inte den lilla omvägen.
Jag kan konstatera att jag under de 3 senaste dagarna sett mer av Öland än vad jag gjorde under de 7 somrar på raken under 90-talet som jag var här.
Krysslistan för kristihimmelsfärdshelgen slutar således som nedan.

 1. turturduva
 2. mindre flugsnappare
 3. skärfläcka
 4. ängshök
 5. pungmes
 6. brandkronad kungsfågel
 7. kentsk tärna
 8. halsbandsflugsnappare

Utöver dessa fick Lilleman in ejder på sin lista så han slutade på 9 kryss.
*med reservation för eventuella kryss i morgon

1 kommentar

 1. Gambleputti

  En mycket trevlig helg. Jag längtar redan tillbaka

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Godisgris.se

Tema av Anders NorenUpp ↑