Höstlov i Bohuslän del 1

Jag orkade inte sammanfatta min första havsskådningsdag igår när jag kom hem, så det blir två inlägg på raken idag istället.
Havsskådning var till igår en vit fläck på min skådarkarta och det fanns en hel del fågel att kryssa in om man bara fick till det. Kryssmässigt vore det bästa att hamna bredvid någon rutinerad skådare som kunde hjälpa till, men rent pedagogiskt kände jag för att få stå själv och rota och lära mig på egen hand.
När jag kom fram till Grosshamns fågelstation så var jag helt själv vilket jag hoppats på. Nu gällde det bara att jag lyckades artbestämma något, så att det inte bara blev en massa prickar som drog förbi ute vid horisonten.
1026_havDet första jag såg var ett gäng alkor som drog förbi lågt över vattnet och såg ut att slå sig ned, men när jag väl fick upp kikaren så var de borta. Jag har fortfarande ingen aning om vad det var. Det kanske inte ens var alkor. Så det började inte direkt hoppingivande.
Den första timmen såg jag bara skarvar, ejder och trut. Med största sannolikhet drog det förbi en hel del annat, men bristen på rutin gjorde att jag inte hittade något.
1026_ejder
För att lugna ner mig lite valde jag att lägga mitt krut på att hitta topskarv som rapporterats ganska flitigt från lokalen. Skarvar kunde jag i alla fall hitta. Nu gällde det bara att hitta en avvikande lite mindre skarv och mitt slit lönade sig till slut då jag hittade 2 vilande och en födosökande på en kobbe.
Strax därefter uppenbarade sig en silhuett mot horisonten som inte var bekant för mitt skådaröga. Jag behövde inte ens kikare för att artbestämma den till havssula. När jag följde sulan i tuben så kom det dessutom en tordmule flygandes rakt in i tubfältet.
1026_havsula
3 kryss inom loppet av max 10 minuter.
Inom en halvtimme dök dessutom 2 skärpiplärkor upp mitt framför sjöboden jag stod i så nu var vi uppe i 4 kryss vilket också blev dagens resultat.
Roligt, svårt och riktigt spännande med havsskådning. En lokal skådare kom förbi och vi pratade ett slag och jag fick några tips. Han hittade dessutom en tretåig mås som jag troligtvis inte hittat själv.
Hem för lunch och sen tog jag med barnen tillbaka och då valde vi att gå till ett vindskydd en bit därifrån där sikten skulle vara bättre, men det skulle vara lite jobbig väg den sista biten.
1026_stenblock
 
Ett riktigt äventyr tyckte Lilleman, och inget ställe jag skulle vilja gå till om det regnade i alla fall. Vi hittade Havssulor, ejder och storskarv och en möjlig tretåig mås där vi stod i blåsten längst upp på klippan.
Efter ett tag gick vi tillbaka till bilen och åkte till sjöboden istället. Mest för att kryssa in skärpiplärka för Lilleman, men också för att de skulle få se denna lilla pärla till obsplats. Inte den bästa rent siktmässigt, men helt ok för en nybörjare och så vackert och mysigt.
1026_sjöbod
 
En hel del ejder, storskarv och havssula blev det också därifrån och efter ett tag kom också det efterlängtade pipet från de närmaste klipporna. 4 kryss för mig och 2 för lilleman.
På måndag förmiddag tar vi nya tag, men då blir det direkt till sjöboden. På tisdag väntas det storma så då ökar chanserna ytterligare för riktigt roliga arter, men då hoppas vi på sällskap så att vi kan få hjälp att hänga in något kul.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.