Lite skådning i Bohuslän

Nu är vi sen några timmar tillbaka framme i Bohuslän och har mellanlandat hemma hos brudparet och ska snart bege oss till Hotellet i Uddevalla för att checka in.
Här är bröllopsbestyren i full gång och det är inte allt för svårt att känna sig lite i vägen i allt stök så jag tog min kikare och drog mig ut mot närmsta fjord för att se om jag kunde hitta några spännande fåglar som man inte ser hemma.
Givetvis har jag hållit koll på några fågellokaler i närheten via svalan de senaste dagarna och det blev lite spännande igår när det rapporterades in en Mindre Gulbena i Åbyfjorden, men idag när jag kollade igen så hade obsen ändrats till en Rödbena.
Strandskata
Nåja, något skoj borde jag hitta i alla fall tänkte jag och begav mig iväg. Att hitta till Åbyfjorden var inget problem, men att hitta någon lämplig plats att ställa bilen på och skåda ifrån var desto besvärligare. Väg 171 till Kungshamn och Smögen är vältraffikerad som en motorväg men smal som en vanlig byväg. Ner i diket med bilen och upp med kikaren så fick Normännen och 08:orna plats att köra förbi.
Ganska snart stod det klart att det inte var något vidare liv på strandängarna och definitivt inget att hoppa högt över. 1 Gluttsnäppa och en Strandskata hittade jag. Gott om Knipa en bit ut, ett 30-tal Knölsvanar, Gråhäger och några skarvar och måsar.
Jag packade ihop och begav mig mot Hällevadsholm igen, men på vägen hem så såg jag en liknande fjord som det verkade vara mer liv och rörelse i så jag svängde in på en liten grusväg och åkte in en bit tills jag kom till ett gammalt mobförråd där det verkade förkomma verksamhet som gjorde att man knappt vågade stanna.
Bilvrak
Eftersom inga gangsters sågs till vågade jag mig i alla fall ut och riggade upp kikaren och spanade av strandängen. Lite mer liv var det, men fortfarande inget som kittalde till. 6 Gluttsnäppor, En Rödbena, Kanadagäss, Gräsänder, Gråäger och Storskarv. En bit ut var det dock vitt av Knölsvan. 103 st närmare bestämt, vilket enligt rapportmallen för Bohuslän ska rapporteras så helt meningslös blev inte min tur.
Bland Knölsvanarna såg jag något som tycktes vara en Ejderhona som dök och ännu en bit ut såg jag en hel del sjöfågel som låg på sådär retligt avstånd för min kikare att jag inte kunde identifiera dem och det gick inte att ta sig längre ut, framförallt inte i den utstyrsel jag hade på mig.
Edit: Helt krysslös blev jag inte. Lite senare på kvällen höll jag på att köra på en fågel som flög in mitt framför bilen, satte sig på vägräcket och visade sig vara en Törnskata. En förvisso inte ovanlig fågel, men som gäckat mig ett tag då jag försökt se den hemma vid Asköviken där den häckar.
Kul att vara nybörjare i kryssandet, 28 kryss har det blivit sen maj i år.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.