Höstlov i Bohuslän del 3

Idag var det åter dags för skådning och i väntan på orkanen som SMHI varnar för var det lika bra att bege sig ut direkt på morgonen.
Lilleman som missat både toppskarv och tretåig mås i lördags var ivrig redan igår och ville åka ut då på eftermiddagen. I morse när vi vaknade orkade han dock inte följa med. Eftersom jag har som princip att aldrig tvinga med honom så fick det vara så. Hur dumt hans beslut än var.
Framme vid parkeringen möttes jag av å ena sidan klarblå himmel halva horisonten och riktigt mörka bymoln den andra halvan. Bymolnen kom i rasande takt emot mig och släppte allt sitt innehåll över mig i två skurar som mest var att likna vid att någon stod ovanför mig och hällde en hink vatten på mig.
skärpiplärka
Dyblöt klev jag in i sjöboden och fick värma mig med kaffe. Sikten var i princip noll när jag kom fram. Tack och lov drog bymolnen förbi lika snabbt som de kommit och resten av förmiddagen var sikten riktigt god. 4-5 km utan problem.
En lokal skådare fanns på plats vilket gladde mig eftersom jag idag gärna ville ha hjälp att hitta några skojiga arter.
Skärpiplärkorna var kvar runt sjöboden och ute vid horisonten var det en stadig trafik av havssulor och ganska snabbt hittades två adulta tretåiga måsar. Själv hittade jag en 1K tretåig som i mitt tycke är mycket vackrare.
Målet för dagen var sillgrissla och gärna skärsnäppa också. I övrigt ville jag bara skaffa mig mer rutin och få några foton på skärpiplärkorna.
Bortsett från skärsnäpporna som inte ville visa sig så gick det över förväntan. Jag hittade på egen hand en förbiflygande toppskarv. De jag hittade i lördags födosökte eller vilade. Jag har lärt mig att åldersbestämma havssulor och kände mig till slut riktigt trygg med att ta tretåig mås på jizzen*.
En toppskarv slog sig också ned på en kobbe och gav mig ett halvbra läge för en dokumentationsbild.
toppskarv
 
Lägligt nog slog den sig ned bredvid en storskarv, så att bilden blev riktigt pedagogisk och bra eftersom det är just storskarven man måste särskilja den från.
Som en bonus lyckades jag också få in en förbiflygande och lockande lappsparv på vägen tillbaka till parkeringen.
Gissa om den Lille blev en smula besviken över att ha stannat hemma när jag kom hem med dagens rapport och bilder.
Nu inväntar vi den analkande stormen och ser fram emot ett återbesök i morgon med mycket skojigt inblåst. Tyvärr verkar det inte bli riktigt västlig vind vilket är det mest optimala, men något skoj ska vi nog hitta där i morgon förmiddag.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.