Igår dundrade stormen in i västsverige och för vår del i mellersta bohuslän var det inte så farligt som man hade befarat, eller hoppats. Ur ett skådarperspektiv hade det tydligen varit bättre om lågtrycket tagit en nordligare bana över sydnorge, men nu blev det som det blev.
Sista dagen fick jag återigen sällskap av både Lilleman och Felle. Vi åkte till Grosshamn som jag börjat bekanta mig med och trivas vid.
grosshamn_jagochfelle
 
Vädret var mycket bättre idag. Hård vind och hög och nästan klar himmel gav mycket fågel och god sikt. Det innebar också att vi inte var ensamma idag, och när vi kom fram blev det till att rigga upp kikarna utanför sjöboden.
Det första som hände var att de andra två skådarna utanför boden hade två stormfåglar i sikte. Tyvärr hann vi inte med att få in dem så det blev en ny art på listan över fåglar jag nästan kryssat.
grosshamn_havet
 
Min nedstämdhet lindrades ganska snabbt när det bankades på väggen och började hojtas inne från sjöboden om en födosökande lunnefågel på riktigt nära håll, och mycket riktigt låg det en 1k lunne och guppade strax utanför oss. Tyvärr missade Lilleman den, vilket ledde till en ganska stor besvikelse från hans sida och ett tappat tålamod, vilket jag mycket väl kan förstå.
Vi fortsatte att spana vidare och ytterligare arter jag nästan kryssat lades till listan när ett gäng troliga alkekungar drog förbi i hög fart. En hel del andra alkor drog också förbi utanför, men när inte ens de lokala rävarna hann med att arta dem så var man i alla fall i gott sällskap.
grosshamn
Två vadare drog snabbt förbi inne vid de närmsta skären, men jag är inte helt säker på att det var skärsnäppor.
En mycket lärorik och rolig resa för oss och totalt 7 kryss för mig och 4 för Lilleman gav mersmak. Framförallt måste vi tillbaka och hitta alla de arter vi inte fick. Stormfågel, alkekung, skärsnäppa och för Lilleman även tordmule och sillgrissla.