Jag har visserligen varit igång med mitt ugglelyssnande ett tag, men i helgen drog vår Västmanländska ugglelyssnarvecka igång. Då åker vi ut och lyssnar och inventerar ropande ugglor.
Som jag nämnde har jag varit igång redan innan, men det har gått trögt så in i bängen trots den tidiga våren. En kattuggla här och en pärluggla där. Sen har det blåst mest hela tiden och jag har nästan börjat misströsta.
Igår hade Västmanlands Ornitologiska förening sin årliga uggleexkursion som trots ett förväntat bra uggleår resultatmässigt bara gav en enda uggla. En sparvuggla. Deltagarmässigt var exkursionen en succé. Sex bilar åkte omkring på skogsvägarna.
1027_slaguggla
Idag började kvällen som så många andra kvällar, med tystnad vid första stoppet. Men sen hade jag ugglor vid i stort sett alla stopp. På de flesta ställen hade jag dessutom flera arter som ropade.
Eftersom vissa av arterna är skyddsvärda tänker jag inte gå in närmare på var jag hörde dem eller i vilken ordning utan nöjer mig med att lista dagens observationer.
Lappuggla 2 individer på 2 olika lokaler
Slaguggla 5 individer på 3 olika lokaler
Hornuggla 2 individer på en lokal
Kattuggla 3 individer på 3 lokaler
pärluggla 2 individer på 2 lokaler
Jag hade nog kunnat fortsätta hela natten och gjort listan ännu längre. Ser på artportalen att fler ugglor på kända lokaler ropat ikväll.