Dagens fågel 16 – Svartmes

svartmes3
Vår minsta mes som är okänd för de flesta icke-fågelintresserade personerna. För de som matar fåglar och bor tillräckligt nära skogen kan den dock vara bekant. Men ganska ofta blir den tagen för en liten talgoxe och det händer att folk tror att talgoxungar ser ut så här.
Svartmesen är en kavat och nyfiken liten rackare som oftast är snabbast framme om man lägger ut ny mat och tillsammans med talltita och lappmes en av de småfåglar som är lättast att få att ta mat från handen.
Vill du lyckas med det kan du antingen besöka en matning där de är väl inmatade eller lägga ner mycket tid vid din matning där du vänjer fåglarna med din närvaro. Prata gärna lugnt för dig själv när du är där.
Sen får man succesivt sätta sig närmare och närmare matningen och när man kan sitta alldeles intill automaten eller fågelbordet är det dags att testa att istället för att fylla på där erbjuda dem att ta mat ur handen istället.
När man sträcker fram handen gäller det att titta ner i backen samtidigt då dina ögon kan upplevas som hotfulla.
Lycka till


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.