Dagens fågel 18 – Stjärtmes

Stjärtmes - Hagabergsmatningen
Stjärtmesen är en social liten fågel som håller ihop i små familjegrupper. Deras karaktäristiska och ivriga lockande är det som oftast avslöjar dem och plötsligt har man hela flocken runt omkring sig.
Lika plötsligt som de kom, lika plötsligt är de försvunna, för de är i ständig rörelse. Har man tur kan man få dem att besöka sin fågelmatning där de föredrar jordnötter, men jag har även sett dem käka talgbollar.
Utanför häcksäsong kan man med fördel locka dem till sig med en inspelning av deras lockläte, så om du vet att du har dem i närheten och spelar upp deras läte så kommer de för det mesta riktigt nära och letar efter sin lockande kamrat. Stör dem inte för länge bara. Vintertid behöver de äta mycket och ofta för att klara sig.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.