Nytt år nya utmaningar

Så här kring ett årsskifte så ser man en hel del hoppfulla inlägg på bloggar och i sociala medier. Inte hoppfulla i den bemärkelse att jag ser något positivt och hoppingivande i det. Nej hoppfulla i den bemärkelse att de som skriver dem hoppas på förbättringar och att nästa år ska föra något gott med sig.
Jag må vara en tråkmåns, men för mig är ett årsskifte egentligen inte mer annorlunda än att en tisdag alltid slutar med en onsdag. Att vi snart skriver 2015 istället för 2014 kommer inte att förändra något.
Förändringar och förbättringar är inget som kommer av sig själv, utan det är vi som vill förändra som har makten att förändra. Vill man leva på hoppet kan man gott fortsätta att spela lotto. Men kom då ihåg att sannolikheten för att pricka in 7 rätt är 1 på 6,7 miljoner.
Det vore roligare om folk istället för att dela med sig av sina förhoppningar valde att dela med sig av vad de tänker bidra med för att göra 2015 till ett bättre år än 2014.
2015_new_year
Här följer några präktiga punkter jag tänker fortsätta med eller börja bidra med.

Jag har gått med i ett politiskt parti

Efter valet förfasades många av att SD fick nästan 13%. Att gnälla på facebook och gilla roliga klipp eller bilder som visar att du minsann är bättre än de som röstade ”fel” är knappast något som förändrar det faktum att en ganska stor andel av våra väljare inte uppskattar de politiska alternativ som erbjuds av de 7 etablerade partier vi har.
Jag har gått med i det av de 7 partierna som jag anser passa mig bäst. Inte för att medlemskapet i sig skapar någon förändring, men det är ett ställningstagande jag gjort och genom att vara medlem kan jag vara med och påverka hur partiet för sin politik.

Jag tänker handla klokare

Att leva som man lär är inte det lättaste. Det finns en hel del fallgropar och vi sitter ganska hårt i livsmedelsindustrins klor. Det allra bästa vore att flytta ut på landet och odla sin egen mat och leva på jakt och fiske. Problemet med det är att om alla skulle göra det så skulle vår odlingsbara mark utnyttjas ganska ineffektivt och födan som naturen bjuder på skulle inte räcka till. Så det är bara ett teoretiskt ställningstagande även om man gör praktik av det.
Nej jag tänker försöka bli lite klokare och handla säsongsvaror och försöka dra ner på min egen köttkonsumtion.
Men det är inte bara i det stora man kan bidra. De ökande klyftorna mellan landsbygd och stad är en av våra största utmaningar och genom att bidra när tillfälle bjuds så kan man hjälpa de små orterna.
Själv sköter jag merparten av mina bankärenden via nätet och har inget större behov av ett bankkontor, så genom att ha min bank i Kolbäck ökar jag förutsättningarna för att de får ha kvar sin bank. Något jag rekommenderar fler att göra. Man kan också passa på att tanka bilen på mindre orter, handla i kiosken mm.

Jag ska komma upp i 300 arter på min Sverigelista

Det kommer väl inte att förändra världen, men jag kommer att bli glad och nöjd och glada och nöjda människor är trevligare än missnöjda och sura dito.

Jag slutar dricka alkohol

Inte för att jag är någon storkonsument av rusdrycker och konsumtionen för min del har successivt minskat år för år. Att jag slutar helt är inte heller det något som kommer att förändra samhället, men det är ett ställningstagande mot det ökande missbruket som fördärvar familjer och gör livet surt för många barn. Ett bra första steg är det steg jag började med. Att undvika alkohol vid festligheter där barn är med. Julen tycker jag är viktig att göra alkoholfri. Vid midsommar kan man undvika alkohol vid midsommarstången och vänta tills barnens högtid är över. En annan enkel sak att göra är att inte dricka på offentliga platser som t ex majbrasan och att inte sprida mängder av spritbilder på sociala medier. Det kan tyckas ganska harmlöst, men just detta legitimerar ett offentligt drickande för de som inte riktigt kan hantera alkoholen och för deras barn så kommer det att göra skillnad.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.