Månadens fåglar – December 2014

December började med en vintermatningsutflykt i VOF:s regi. Så mycket till vinter var det dock inte tal om. Utflykten började i hällande regn, men efter ett tag sprack det upp och avslutningen blev en smula vintrig vid Frövisjön.
Dagen efter vintermatningen började Skådarhjälpen. Ett rikstäckande evenemang som går ut på att skåda fågel och skänka pengar till Musikhjälpen som pågår samma vecka. Vi fågelskådare tjuvstartar det hela för att få med en hel skådardag extra. Under veckorna i december blir det inte så mycket skådande för oss som jobbar och går i skola.
50 arter fick jag ihop vilket jag knappast är nöjd med, men jag skyller på vädret och att vår ordförande bokat in ett möte dagtid den sista söndagen. (Att det gav mig spetsbergsgås, grågås och sparvuggla hjälpte inte. Det var hans fel)
Sen var resten en transportsträcka till jul som skulle firas i Norrbotten med chans till lite roliga norrlandsarter. Men två dagar innan vi skulle åka upp larmades en vittrut från färjkajen i Västerås. Turligt nog var jag hemma med Benjamin just den dagen, så vi tog en nypa friskluft på eftermiddagen och hängde in ett X.
vittrut
Två dagar senare åkte vi norrut för att fira jul med mormor och morfar och min frus syskon och deras familjer.
Svärmor och svärfar går i tankarna att flytta söderut för att komma närmare sina barn och barnbarn, så fågelmässigt gäller det för mig att fylla på min Norrbottenlista när jag är uppe och nu var det ett tag sedan jag var uppe en vinter. Solen är inte uppe länge så det blir korta och intensiva skådardagar.
Det började ganska bra måste jag säga. När jag klev ut för att skrapa bilrutorna den första morgonen så var solen fortfarande inte uppe, men det första jag hörde var sidensvans och även tallbit. Ett tag senare så slog tallbitarna sig ned i lärkträdet på baksidan och sidensvansarna drog vidare.
På Facebooksidan Norrbottens fåglar fick jag senare på kvällen reda på att en azurmes siktats bara 2 mil från svenska gränsen i höjd med Pajala. Spännande värre och nu fick jag med hjälp av google translate försöka tyda de finska fågelsidorna och få ut så mycket information som möjligt.
Den hade varit stationär i byn sen november, så sannolikheten för att den skulle flyga vidare mot Sverige var ganska liten. Sannolikheten att den skulle försvinna snabbt kändes också ganska liten, så jag tog det lugnt och planerade in en resa på annandagen och firade jul i lugn och ro först.
azurmes
På annandag jul blev det uppstigning tidigt för mig och Benjamin, men resan gick bra och azurmesen visade upp sig bra. Tack och lov var det klarblå himmel så det lilla solljus som orkade upp ovan horisonten gav mig tillräckligt för att fota världens utan tvekan vackraste mes.
 


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.