Månadens fåglar – Maj 2015


Den första maj 2015 kommer att gå till historien som en av de sjukaste fågeldagarna i mitt liv. Som jag redan skrivit i bloggen så började den i Värmland och slutade sent på gränsen mellan Dalarna och Västmanland och innebar 2 kryss för mig, 3 för Benjamin. Dessutom 2 efterlängtade frövisjökryss för mig. Småtrapp, svarthalsad dopping, ägretthäger x3, och biätare.
Det var en rejält bra start på en riktigt bra fågelmånad. Veckorna gick i sakta lunk och jag fyllde på årslistor och höll koll på min skog vid jobbet. På kvällarna blev det korta besök vid Frövisjön och vid Hässlösundet.
alvaret
Kristi Himmelsfärdshelgen var som vanligt vikt åt Öland för vår del. I år hade jag inga större förväntningar, men några enstaka kryss borde jag kunna få in. Dagarna innan byggdes det dock upp en del förhoppningar. Svarthakad buskskvätta, rostgumpsvala, gulhämpling mm larmades från ön och när vi åkte ner så såg det riktigt ljust ut. En bronsibis och rostgumpsalor larmades.
Vid en kisspaus i min pappas gamla hemtrakter kom dock ett larm som gav oss ångest och hemlängtan. En styltlöpare hade hittats i Frövisjön. För några korta ögonblick så övervägde vi att vända om, men tog oss i kragen och fortsatte söderut.
Väl nere på solen och vindarnas ö så var alla rostgumpsvalor och bronsibisen borta sedan länge och nu kändes allt dystert. Ett tröstkryss i form av en kaspisk trut hjälpte lite, men det var inte så här vi hade väntat oss starten på en vistelse på Öland.
Dagen efter vände allt uppåt igen, då vi fick vara med om att Södra udden tömdes på folk av ett larm på en sammetshätta i Södra lunden. Alla fick se den, även om vissa av oss bara fick en liten glimt av den. En riktigt tung art och sedan fick vi några riktigt angenäma dagar på ön. Alla kryssade och själv tog jag hem kryssligan med 4 kryss. Sammetshättan var nr 290 och med ytterligare 2 kryss efter den så åkte jag hem med en fin känsla av att vara riktigt nära 300 nu.
vigg
Även helgen efter blev en långhelg för mig. Felle skulle på konsert på Globen och jag tog ledigt och tillbringade dagen runt om i stadsnära våtmarker. Inga tunga rariteter, men min upplandslista fylldes på med en hel del smått och gott och jag fick möjlighet att bekanta mig med flera lokaler, jag tidigare bara besökt korta stunder.
På fredagen larmades en tereksnäppa vid Tullgarns slott, så lördagsutflykten blev snabbt bestämd för mig och Benjamin. Storasyster följde också med, men struntade i fågeln.
På söndagen hade jag avslutningsexkursion med min studiecirkel i Hjälstaviken. Vi studerade änder och måsfåglar vid tornet, kollade in strandängarnas och kohagarnas alla tättingar vid kokullen och avslutade med en tur i Vassen och Stora parnassen, där vi lyssnade på sångare.
Mitt i allt kom ett larm om styltlöpare i Ramnäs. Vilken osannolik tur man kan ha. Månadens stora dipp kom åter och alla vi som var bortresta under Kristi Himmelsfärd fick en andra chans.
smålom
Månaden avslutades sedan med en exkursion till Knuthöjdsmossen i Hällefors där vi efter en regnig dag fick uppehåll och lite duggregn och en ljuvlig kväll med smålom på nära håll.

Kortfakta

Antal inrapporterade arter

Jag: 186 (personbästa månadslista)
Benjamin: 155 (personbästa månadslista)

Antal X

Jag: 8 (småtrapp, biätare, kaspisk trut, sammetshätta, skärsnäppa, gulhämpling, tereksnäppa och styltlöpare)
Benjamin 8 (småtrapp, biätare, svarthalsad dopping, kaspisk trut, sammetshätta, gulhämpling, tereksnäppa och styltlöpare)

Antal årskryss

Jag: 69
Benjamin: 73

Minnesvärda observationer
  • Svarthalsad dopping i Frövisjön
  • Sammetshätta i Södra lunden på Ottenby
  • Myrsnäppa i Frövisjön
  • Styltlöpare i Gnien
  • Småtrapp
  • Biätare i Hörksbyn
Månadens dipp
  • Styltlöpare larmas i Frövisjön ungefär samtidigt som bronsibis larmas på Ottenby och vi befinner oss i Västervik.

Nedklottrat den

av


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande inlägg