Månadens fåglar – April 2015

Det dåliga fågelvädret för tillfället gör att jag får lite tid att sammanställa tidigare månaders fågelskådande istället. Så här kommer april månad.
April började lite som mars slutade. Vårfåglarna fyllde på strandängar, åkrat och skogspromenader så jag åkte mest runt bland olika lokaler. Asköviken, frövisjön, bocksjön, lagårdsjön. Det mest spännande vi hittade var en järnsparv hemma på mammas matning. Annars var det mest de vanliga arterna.
Den 9:e april under påsklovet lånade jag och Benjamin en orrkoja i Hällefors. Spartanskt och lite mysigt, men Benjamin den stackaren plurrade på vägen ut och lyckades inte riktigt hålla sig varm under natten i vår låda av formplyfa.
Orrspelet vi bjöds på uppvägde det hela. 6 tuppar på riktigt nära håll runt om hela kojan.
orre
Sedan fortsatte april som vanligt igen. Fler och fler fåglar anlände och fler och fler fåglar sjöng längs min lunchpromenadsträcka.
Vi började besöka Hässlö på kvällarna som blev ljusare och ljusare. Pilgrimsfalken CX kom tillbaka med en hona i år igen och det blev lite fart på oss skådare igen. Var det samma hona som förra året? eller var det en ny?
Vi tror att det var samma, men hon blev senare bortkörd av en annan hona som i skrivande stund troligtvis ligger och ruvar i bolådan.
Den sista helgen i april så drog Västmanlands Ornitologiska Förening med mig i spetsen söderut mot Tåkern, där vi tillsammans utforskade sjön. Ganska likt Asköviken, men större och fler av varje art. Utom svarttärna och skrattmås där Asköviken är vassare.
Dagen efter den exkursionen så var det så äntligen dags för Frövisjön att återigen leverera en raritet. Den här gången var det en amerikansk kricka som hittat dit. En art jag saknade och som jag i min krysskalkyl räknat med att hänga in i år. Nu slapp jag i alla fall åka långt.
Detta var bara början på en period med het fågelskådning i Västmanland, men resten skedde på andra sidan månadsskiftet så det kommer i nästa inlägg.


Kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.